ДОДИК О НУКЛЕАРНОМ ОТПАДУ: БиХ ће тужити Хрватску због Трговске горе

Танјуг

30. 10. 2020. у 00:05

ДОДИК О НУКЛЕАРНОМ ОТПАДУ: БиХ ће тужити Хрватску због Трговске горе

Фото Новости

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ неће одустати од подизања тужби против Хрватске ако та земља не одустане од намере да одлаже нуклеарни отпад на Трговској гори уз границу са БиХ.

Додик је оценио да је крајње време да Савет министара БиХ формира експертски и правни тим за решавање тог питања.

-Коначно је дошло до одлуке о формирању експертског и правног тима, иако је министар иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић раније то одуговлачила- рекао је Додик, преноси РТРС.

Он је подсетио да је министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац то питање стално враћао на Савет министара и да се то упорно одбијало.

Додик је подсетио да је прошле године, када је ушао у Председништво БиХ, већ у марту на првим седницама то тело усвојило закључке да нуклеарни отпад не може да се лоцира на Трговској гори, као и да је неопходно да се у то укључе органи БиХ.

Илустрација / Фото Танјуг

-Хрвати су то радили индивидуално и сада видимо неке помаке, јер смо и ми рекли да ћемо, уколико не буде могло доћи до договора, покренути међународне спорове. Због тога је потребан и овај експертски тим да би се направиле подлоге за те потезе- рекао је Додик новинарима у Градишци.

Он каже да се неће оклевати са подизањем неопходних тужби на било којој судској инстанци у свету, уколико не буде договора са Хрватима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)