НОВЕ МЕРЕ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ Маске обавезне и на отвореном

Ј. С.

29. 10. 2020. у 10:53

НОВЕ МЕРЕ У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ Маске обавезне и на отвореном

Фото: Пиксабеј

У СЕВЕРНОЈ Македонији сви грађани од данас су у обавези да носе заштитне маске на отвореном.

На синоћ одржаној седници парламент је усвојио измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.


Маске нису обавезне уколико се људи баве спортом на отвореном или у затвореном, у складу са посебним протоколима заштите, као и током вожње у приватном путничком аутомобилу ако је возач сам или са особом или особама које живе у заједници или када бораве у дворишту породичне куц́е сами или особама са којима живе заједно.

У допуни закона се каже да маске на отвореномне морају да се носе ако се користи друга врста заштитне опреме специфична за одређени посао, као и за децу млађу од  6 година и ако је особа у одређеном здравственом стању (особа са инвалидитетом или особа са инвалидитетом), због чега би ношење личне заштите на особи било проблематично.
За непоштовање нових законских обавеза предвиђена је новчана казна од 20 евра.

Министар здравља Северне Македоније Венко Филипче изјавио је да последње анализе епидемиолошке ситуације и недељни извештај Института за јавно здравље, који се односи на период од 19. до 25. октобра, показују да је у једној седмици регистровано 3.410 нових случајева у 35 градова, док је половина случајева из главног града, Скопља, 1.654 позитивна.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)