НЕМА МЕСТА ЗА ЋИРИЛИЦУ: Пенава оптужио Србе да су криви зато што нема ћириличног писма у Вуковару

Танјуг

28. 10. 2020. у 18:12 >> 18:15

ЧЛАНОВИ Градског већа Вуковара из реда СДСС-а гласали су данас против закључка који је предложио градоначелник Иван Пенава да се у том граду нису стекли услови за враћање ћирилице.

НЕМА МЕСТА ЗА ЋИРИЛИЦУ: Пенава оптужио Србе да су криви зато што нема ћириличног писма у Вуковару

Ћирилица је непожељна у Хрватсокј

Пенавин предлог закључка, међутим, излагасан је великом већином, а заменик градоначелника из реда српске мањине Срђан Милаковић рекао је да не само да се не слаже са таквим закључком, већ је и некоректан и да значи искључивање права припадника српске националне мањине.

Реагујући на Пенавину констатацију да Срби у Вуковару ништа нису учинили да би се направио искорак у погледу враћања ћирилице у употребу, Милаковић је рекао да за дешавања у том граду није искључиво крива српска заједница, али да она сноси последице што је, сматра непримерено и неприхватљиво.

-Условили сте проширење права српске националне мањине потрагом за несталима и истрагама ратних злочина, што значи да та права никада неће бити проширена јер су то ствари које нису у домену припадника српске националне мањине- рекао је Милаковић, пренео је загребачки Јутарњи лист.

Ни остали чланови Градског већа из СДСС-а, нису се сложили са тврдњама Пенаве.

Њихов став је, наводи се, био у складу са закључком Вијећа српске националне мањине у којем се наводи да се "градоначелник није нимало потрудио да се односи између два народа поправе, као и да за тако нешто нема нимало добре воље, жеље и слуха".

На тај начин, наводи се у закључку Вијећа, омаловажавају се сви грађани Вуковара.

-Градоначелник треба да буде одважан предводник и светионик помирења, разумевања и дијалога међу грађанима Вуковара и уместо да покреће дијалог са представницима српске националне мањине, градоначелник додатно прозива легитимно изабране представнике српске заједнице да су реметилачки фактор у Вуковару- закључак је СНВ-а.

Градско веће је одлучило да нема услова за ћирилицу у вуковарском јавном простору.

Остаје, наиме, да се види да ли ће Уставни суд реаговати на овакав закључак Градског већа, с обзиром на то да је прошле године донет идентичан закључак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)