ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Хајка на докторку због писма о условима у КБ Дубрава

Танјуг

27. 10. 2020. у 17:27

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ: Хајка на докторку због писма о условима у КБ Дубрава

Фото: АП

НАКОН што је анонимна докторка загребачке КБ Дубрава упутила писмо на више адреса о лошем стању у тој болници, шефица Клинике за анестезиологију те медицинске утанове Јасминка Першец је рекла да се нада да институције унутрашњег надзора траже ауторку писма.

"Сумња се на младу лекарку која ради у респираторсном центру, верујем да ће институције одрадити тај посао", рекла је Першец синоћ за загребачку Н1 тв.

Хрватски портал Index пише да је ова изјава шокирала многе, а из Хрватског удружења болничких лекара су за тај медиј рекли да ће колегиници која је написала упозоравајуће писмо пружити сву расположиву помоћ.

Ивана Шмит, председница тог удружења је изјавила да се нада да се у случају болнице Дубрава не ради о претњама управе или било које службе према лекарки или неком другом медицинском раднику, аутору писма.

"Ако постоје проблеми, неправилности и потешкоће у раду болнице, онда свака особа треба да има право да се пожали надређенима, управи иш вишим инстанцама. Жалба на непримерене, неадекватне услове рада не значи да смо аутоматски некога прозвали, потребни су разговори о томе како те услове поправити у болници у којој очито постоје проблеми јер се не ради само о тој једној особи", рекла је Шмит за Index.

Шмит сматра да су репресивне мере и прогањање аутора писма недопустиви.

"Друга је ствар што је то доспело у медије, то је на ономе ко је дао у медије, али ако постоје проблеми, треба их решавати, а не скривати. Обзиром да не знамо детаље, засад проматрамо овај случај и сигурно ћемо стати иза сваког нашег колеге ако дође до репресивних мера од надлежних", рекла је Шмит.

Из Хрватске лекарске коморе за Index су рекли да "усред опасног јачања епидемије засигурно није тренутак да руководство било које болнице истражује ко је рекао да је “цар го", већ би било нужно да уместо тога провере наводе да ли је "цар го".

Поводом овог случаја Index је послао питање директору Клинике, али одговор, кажу, још нису добили.

Тражили су, додају, и коментар минитра здравља Вилија Бероша, који је јуче рекао да је упутио инспекцију у КБ Дубрава која ће утврдити наводе из писма, али да ни од њега нису добили одговор.

Неименована лекарка упозорила је писмом упућеним на више адреса да су пацијенти неадекватно збринути у болници Дубрава, да немају редовно оброке, ни терапију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)