НЕ ИДИТЕ НИГДЕ НА ПУТОВАЊА: Апел на грађане Хрватске и Словеније где букти вирус корона

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

23. 10. 2020. у 16:46

НЕ ИДИТЕ НИГДЕ НА ПУТОВАЊА: Апел на грађане Хрватске и Словеније где букти вирус корона

Фото: АП

У Хрватској и Словенији дан за даном падају рекорди броја заражених од вируса короне, а Загреб је постао једно од највећих жаришта у Европи.

Од данас се Дежела потпуно затвара, неће радити ништа осим продавница хранњ, а наредне седмице биће затворене школе, вртићи, шопинг центри, биоскопи, хотели и ресторани. Већ други дан заредом је више од 1600 новозаражених по целој земљи. Већ сада су сабласно пусте улице у словеначким градовима, а грађани се прибојавају како ће се то одразити на економију.

"Не идите нигде на путовања", поручио је становницима Словеније Јелко Кацин, портпарол владе Јанеза Јанше пошто је објављен податак да је 1656 нових случајева заразе и 394 оболелих који су у болницама. Песимизам се шири Дежелом, а већина сматра да ће се економија опоравити тек 2023. или касније.

Затворени су и сви хотели на словеначкој обали, а Грегор Јамник, директор култног љубљанског хотела Слон каже да црни дани предстоје туристичкој индустрији у Словенији. "Конгресни туризам готово не постоји, а поновно затварање прети и слому туризма у већим градовима. До краја године очекује се пад промета и за 90 одсро", каже

Фото: Приватна архива

. Ипак, нада се да ће се испунити очекивања епидемиолога и за месец дана поново нормализовати живот.

- На жалост сматрам да је реална могућност да ћемо по зими бити опет затворени и питање је колико ће хотела преживети - тврди директор.

Велико је питање и шта ће да буде са скијашком сезоном у Словенији, јер из дана у дан долазе откази резервација. Хотели који су прошлих сезона коштали и 300 евра на ноћ сада се нуде за 100 евра.

И док је Словенија затворена, у Хрватској где је 1867 новозаражених и даље нема драстичнијих мера. Све је отворено, кафићи препуни, ресторани и хотели раде, али у припреми су и нове мере да се спрече већа јавна окупљања. Отказан је традиционални загребачки адвент.

- На жалост, очекујемо да ће број заражених и даље расти - каже епидемилог Бранко Коларић, уз податак да је до сада више умрлих у Хрватској од туберкулозе и упале плућа него од ковида-19, али да епидемија вируса короне прети да уруши здравствени систем. - Ако би се то догодило не би могли да функционишемо - каже Коларић, док је и даље сваки четврти који долази на тестирање позитиван.

Фото: Приватна архива

Проблем је што Националном штабу цивилне заштите који координира борбу против короне верује све мање људи, јер се показао као продужена рука политике, а грађани све теже прихватају и најаву нових строжих мера.

- Доста нам је рестрикција свих врста, показало се и приликом прошлог затварања да су грађани били у кућама, а политичари јели и пили по клубовима - каже Анте Дамус, инжењер из Загреба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)