ШТА ЈЕ КОРОНА УРАДИЛА ДР НИНЧЕВИЋ: Једва сам се извукла, имала сам ране, ноћи су биле најтеже, а остале су ове последице

Novosti online

16. 10. 2020. у 17:43

Сплитски епидемиолог др Јасна Нинчевић (57) током првог таласа вируса корона била међу зараженима. Др Нинчевић, иначе некадашњу шефицу жупанијског Наставног завода за јавно здравство, болест је добро захватила, а последице осећа и данас.

ШТА ЈЕ КОРОНА УРАДИЛА ДР НИНЧЕВИЋ: Једва сам се извукла, имала сам ране, ноћи су биле најтеже, а остале су ове последице

Фото: ТВ Јадра Принтскрин

Важно је нагласити да др Нинчевић не пре тога имала ни хипертензију, дијабетес или неку другу xроничну болест која битно повећава ризик од теже клиничке слике или фаталног исхода.

Међутим, та лекарка се, како и сама признаје, "једва извукла". Писала је и дневник болести, те је фотографисала и промене на телу.

– Не желим плашити јавност клиничком сликом коју сам ја имала, јер се овакви случајеви, срећом, јављају у мањем проценту, али важно је упозорити да за део популације болест може имати лош ток и неизвестан исход – напомиње она и присећа се краја марта, када је и кренула њена "корона-прича".

– Све је почело тога 22. марта... Још увек није било јасних доказа да је вирус у локалној трансмисији. Кад све збројим, болест је била врло интензивна, мислим да сада с вама не бих разговарала да сам којим случајем имала неку од хроничних болести.

Све је почело боцкањем у грлу, дрхтавицом... Ухватила ме и јака главобоља, која је трајала данима, нагон за повраћање, а температура је била до 38,7°Ц. Све је било попраћено јаком општом слабости, боловима и грчевима у желуцу, боловима иза грудне кости и у леђима између лопатица.

Изгубила сам чуло укуса и мириса, сва храна је имала металан укус. Кожа на стопалима ми се ољуштила, и то су биле врло болне ране. Тек након неког времена прочитала сам да су Данци први описали и кожне промене које изазива КОВИД-19. И тако недељу дана...

И кад је изгледало да иде набоље, негде десети, дванаести дан од почетка болести, појавио се – кашаљ. Занимљиво је да ми кашаљ није престајао до средине јуна! Дакле, захваћени су били готово сви органи – каже др Нинчевић, уз напомену како је била приметна и краткоћа даха. Ноћи су јој, каже, биле најгоре.

– Кашаљ је био интензиван, гушила сам се. Спасиле су ме инхалације и двоструке дозе Сумамеда, које ми је прописала моја дивна лекарка др Драгица Чавка Дивковић, која је свакодневно водила бригу о мом здрављу. Чак се и она у једном тренутку уплашила и тражила је да идем у болницу.

Будући да се тада о болести није много знало, у кућном карантену сам била 28 дана, а тек када је други узастопни тест показао да сам негативна, а то је било 45 дана након почетка болести, отишла сам у болницу на анализе.

Тада се потврдило да сам имала и обострану упалу плућа, која се још увек чула на слушалице. Имала сам срећу да је мој пулмолог др Виде Поповић, након што кашаљ никако није попуштао ни након два и по месеца, посумњао на астму и направио тестове који су ту сумњу потврдили.

Тако сада имам астму, тј. хроничну упалну болест дишних путева (бронха), која је остала као трајна последица КОВИД-а. Кад су утврдили да имам астму и кад сам добила лекове, све је кренуло набоље. Много боље функционишем, кашаљ се смирио, и напокон сам, уз терапију, први пут након три месеца могла преспавати ноћ без кашља – каже лекарка, која има и поруку за младе људе.

– Треба схватити да ће већина људи пребродити ово брзо, уз врло благе симптоме, неки чак и без иједног симптома. Међутим, део њих ће имати и клиничку слику сличну мојој, а неки и тежу, док ће део, нажалост, и преминути.

И сада ја питам све те који излазе, који не поштују препоручене мере држања дистанце, не носе маске у јавном превозу, продавницама... Желе ли то приуштити некоме од својих старијих укућана – наводи лекарка, 

– Ви сте два дана пре појаве симптома заразни а да нисте свесни да ширите вирус. У том сегменту ова је болест подмукла. То је заправо најопаснија фаза за пренос болести. Управо због те фазе и јест врло важно у сваком тренутку спроводити све ове мере које се препоручују, од дистанце до ношења маски и редовног и темељног прања руку и одржавања хигијене и дезинфекције.

Дакле, заразни сте а да то и не знате, тога нисте свесни јер још увек никаквих симптома немате. Сватко од нас и око нас може у неком тренутку бити управо у тој тзв. продромалној фази болести. То је важно схватити – напомиње она.

Предложила је и шта радити у ситуацији када се осете симптоми вируса корона.

– Ако кашљете, шмрћкате, имате пролив или температуру, макар и 37,2, не помишљајте на то да је то блага прехлада, грип, алергија или нешто треће. У овим увсловима, одмах посумњајте на корона вирус и тога се држите док се не докаже другачије.

Ако имате било који симптом који указује на то да сте болесни, најбоље је одмах изоловати се, обавестити своје контакте с којима сте били у последњих 48 сати пре почетка болести да сумњате на КОВИД и што пре се јавити своме лекару како би вас упутио на тестирање – наводи епидемиолог Нинчевић.

(Слободна Далмација)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)