ХРВАТ СЕ СА КОРОНОМ БОРИ ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ: Рендгенски снимак шокирао лекаре - плућа готово да није било!

Новости онлајн

09. 10. 2020. у 17:40

СЛУЧАЈ једног пацијента из Загорја у Хрватској потврђује све чешће примере да цовид-19 може имати великих и дуготрајних последица на здравље месецима након што пацијент више нема вирус.

ХРВАТ СЕ СА КОРОНОМ БОРИ ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ: Рендгенски снимак шокирао лекаре - плућа готово да није било!

Фото: Д. Миловановић

"Био је почетак априла и телефоном ми се јавио један мој пацијент. Рекао ми је да има симптоме за које мисли да би могли бити знакови ковида-19", испричала је докторка Дијана Рамић Северинац.

- Слично се осећала и његова супруга, да би се на крају показало да су обоје позитивни на коронавирус. Иначе, ради се о 55-годишњем пацијенту који је потпуно здрав, његов је здравствени картон био готово празан. Када ми се јавио, имао је лагану температуру, кашљао је и жалио се на чудан осећај у плућима. Чула сам се с њим и његовом супругом готово сваки дан. Није им се чинило да је нешто опасно - додала је.

Др Рамић Северинац је навела да су прошле четири недеље изолације, пацијент је поново тестиран и био је негативан.

- Била сам уверена да ће све бити добро. Али убрзо је дошао у ординацију и пожалио да се не осећа добро, да је стално уморан, да кад нешто ради брзо се умори, да га ‘боле плућа’… Урађен му је рендген и видело се да има упалу плућа - испричала је докторка.

Многи, чак и здрави и млади људи недељама се, а неки и месецима, жале на хронични умор, кашаљ, несаницу, опадање косе, кратки дах, главобоље, болове у мишићима, због чега не могу нормално да функционишу, али се више не воде као ковид болесници па буду с новим дијагнозама изгубљени у здравственој администрацији. Ипак, све је више лекара који упозоравају на тзв. "дуги ковид" пацијенте, односно, “дуготрајне ковид пацијенте” који би морали да добију управо такву дијагнозу.

Ових дана у Великој Британији воде се расправе о томе да њихова Национална здравствена служба (НХС) уведе "лонг цовид" као посебну дијагнозу и да Агенција за увођење нових лекова и нових метода лечења, НИЦЕ, направи, у сарадњи са научницима, смернице за лечење таквих пацијената.

Овакви пацијенти се након негативног теста “изгубе” из болничког система у којем се лечи цовид-19, али зато њихови изабрани лекари имају потпуни увид у оно што се даље збива са здрављем оних који преболе корона вирус. Другим речима, пацијент који и даље има озбиљне проблеме због ковида води се као пацијент с упалом плућа, а не као пацијент с дугим ковидом. Зато др Рамић Северинац има то искуство јер је њен пацијент с почетка текста тек пре десетак дана затворио боловање.

- Да, он више није хтео да буде на боловању, али ја га објективно не бих пустила на посао јер се није до краја опоравио. Покушали смо након рендгена да лечимо његову упалу плућа антибиотицима, али помака није било и на крају је завршио на лечењу у Клиници на Јордановцу. Његов МСЦТ је показао поразну слику – плућа готово да није било. Завршио је на кортикостероидима, одлазио је на плућну рехабилитацију и још се није до краја опоравио, премда се лечио готово пола године - каже др. Рамић Северинац.

(Јутарњи лист)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)