И ЗАЕВ САМОСТАЛНОСТ МПЦ ТРАЖИ У ИСТАНБУЛУ: Премијер моли васељенског патријарха

М. Станчић

22. 09. 2020. у 22:47 >> 23:08

И ЗАЕВ САМОСТАЛНОСТ МПЦ ТРАЖИ У ИСТАНБУЛУ: Премијер моли васељенског патријарха

Фото: Влада РСМ

ПРЕМИЈЕР Владе Републике Северне Македоније (РСМ) Зоран Заев, са два „задршке“, после председника државе Стеве Пендаровског, и сам је писао Васељенском патријарху Вартоломеју, понављајући захтев за помоћ у признавању самосталности неканонске МПЦ.

У писму Заев подсећа Вартоломеја на њихов сусрет у Истанбулу када је затражено залагање васељенског патријарха за признавање аутокефалије МПЦ – Охридске архиепископије како би била „примљена у заједницу помесних православних цркава.“

Попут молбе Пендаровског и Заев у писму понавља захтев вселенском патријарху да се ангажује и помогне у процесу признавања афтокефалног статуса МПЦ.

- Поштујемо све оно што је одређено међународним споразумима и ситуацијама. Но, захтевамо да будемо слободни и црквено у оквирима граница наше земље и да наши архиереји саслужују са архијерејима свих православних цркава у свету, прецизира Заев у писму Васељенском патријарху Вартоломеју.

Додаје да „православни народ у нашој земљи заслужује црквену независност коју сања читав век и да очекује да види Македонску православну цркву – Охридску архиепископију као признату автокефалну, са благословом и писменом одлуком првог међу Христовим архијерејима на земљи, цариградског патријарха Вартоломеја.

Фото: Влада РСМ

У претходном писму Вартоломеју, од пре два дана истим поводом, Пендаровски оцењује – „Историја вели да треба стално да се прилагођавамо времену и да га користимо у ползу благостања људи“. Всељенска патријаршија је, како наводи, пример за то како може да се остане доследан вредностима, а истовремено да се буде динамичан у суочавању са текућим изазовима. Као држава РСМ је у протекле три године, како вели, решила да искористи време у своју корист и иза себе остави историјска несугласја.

Некаконска МПЦ после једностраног издвајања од мајке цркве СПЦ, 1967. године, пребива у расколу и до сада није призната ни од једне православне помесне цркве у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Marko

22.09.2020. 22:56

"Видела жавба да се кују коњи па и она подигла њену ногу". Али та њена жеља ће остати само жеља. Враталомеј се већ једном дебело обрукао пред целим првославним светом у Украјини, па не верујем да је он сада спреман да направи још једну глупаву грешку за батару евра и долара.

Šator

22.09.2020. 23:06

Плати, па се клати. Питајте Потрошенка колико је килограм аутокефалности. А можете и код Мираша јефтиније проћи, он вам нажврља Томос у'пола цијене... Како не постоје Македонци ( македонци су Грци који живе у покрајини Македонији, а ви попто више нисте Срби, будите Бугари, или Тахићани. Исто важи и ца Црногорце), тако не може бити ни Македонске цркве...