АЛИЈИНЕ МУДРОСТИ ИЗАЗВАЛЕ ПОДСМЕХ: Поставили мермерне плоче са цитатима Изетбеговића, међу њима и плагијати! (ФОТО)

Новости онлине

22. 09. 2020. у 08:39

АЛИЈИНЕ МУДРОСТИ ИЗАЗВАЛЕ ПОДСМЕХ: Поставили мермерне плоче са цитатима Изетбеговића, међу њима и плагијати! (ФОТО)

Жељко Кнежевић

УМЕСТО да власт у сарајевској општини Центар на камену уклеше резултате свог четворогодишњег рада, они на њих уписују наводне изјаве Алије Изетбеговића.

Политичка аналитичарка из Сарајева Ивана Марић коментарише потезе сарајевских власти које су на неколико локација у центру поставиле мермерне плоче на које су уклесали "мудре" мисли оснивача СДА. Да ствар буде смешнија, Алији су приписали и неке мудрости које нису његове, него их је он само цитирао.

- Видимо колики је недостатак резултата код свих владајућих странака, тако да и локалне изборе покушавају да добију на националој, чак и националистичкој реторици. Или се присећају неких ранијих лидера пошто је очито да данашњих лидера немамо и да људи немају ауторитете. Због тога неки начелници покушавају изборну кампању добити позивајући се на Алију Изетбеговића, јер знају да немају тако мудрих изрека Бакира Изетбеговића, тренутког председника СДА, нити имају било какве резултате. То је жалосно, посебно када се зна да је, конкретно у општини Центар, онај који то поставља на власти већ четири године. Реално би било очекивати да он изборе покуша да добије на основу својих резултата, клешући их у камен, а не Алијине изјаве - каже Марићева.

Посебна дозу подсмеха у јавности, нарочитио на друштвеним мрежама, настала је када је откривено да неке Алијине изреке не припадају њему. Тако је "утврђено" да мисао "Наука открива, уметност ствара" припада британском сликару из 18. века Џону Опиеу.

- Није да се сумња у оригиналност цитата, већ је пронађено ко су аутори неких од тих цитата. Очито је да то нису изворне изреке Алије Изетбеговића. Али, за разлику од Алије, који је бар читао па је нашао те изреке, ови његови следбеници не читају ништа више од онога што је он рекао, тако да не могу да знају да то нису оригиналне његове изјаве, већ да су то изреке различитих сликара, књижевника, чак и неких имама - закључује Марићева.

Мермерне плоче посвећене Алији Изетбеговићу, међу којима су и оне на којима су уклесани цитати Нијаза Дураковића и Педија Ешдауна о Алији, постављене су на Тргу ослобођења - Алија Изетбеговић, у Гимназијској улици код Прве гимназије, у Парку Сафета Исовића код Друге гимназије и у Великом парку.

- Поправљајте грешке, немојте их заташкавати. Имајте храбрости и обрачунајте се са онима који су изневерили поверење народа. Наш народ је добар, опростиће грешке, али неће опраштати лоповлуке - један је од цитата оснивача СДА који су уклесани и постављени у ужој градској језгри по налогу начелника Општине Центар Неџада Ајнаџића (СДА).

Из СДП БиХ позвали су СДА да уклони своје "предизборне стене по улици како би људи могли неометано пролазити, не спотичући се на споменике кривотвореним цитатима". Кажу да је СДА након крађе градоначелничке позиције сада почела да краде и цитате.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Sramota

22.09.2020. 09:28

Ispada da ugledni svetski umni ljudi i naucnici, iz proteklih istoriskih vremena Bosne i Hercegovine nisu ostavili nikakve znamenite tragove osim Alije koji je svom narodu, svojom zaslugom u amanet ostavio istorisko-tragicnu podelu svoje zemlje.