НЕЋЕ ПЕТОКРАКУ: Наљутили се хрватски десничари

Ј. КЕРБЛЕР

21. 09. 2020. у 08:40

НЕЋЕ ПЕТОКРАКУ: Наљутили се хрватски десничари

Фото архива

НА врх солитера у самом центру Ријеке постављена је велика звезда петокрака, као уметничка инсталација уметника Немање Цвијановића у склопу пројекта "Ријека, европска престоница културе".

Већ сама најава да ће у "црвеној Ријеци" бити постављена црвена звезда изазвала је огорчене реакције десничара који су тражили да се обустави финансирање овог, за њих контроверзног пројекта.

Уметник је инсталацију назвао "Споменик црвеној Ријеци, самоодбрамбени споменик", као подсећање на заборављену партизанску звезду петокраку, коју чини 2.800 крхотина стакла у знак сећања на 2.800 бораца палих за слободу Ријеке.

- Ова звезда подсећа на одбачени, али још опасни антифашизам - каже Цвијановић, чија је инсталација постављена на дан када је ЗАВНОХ 1943. године донео одлуку да се ради на приступању Ријеке "матици земљи" након капитулације Италије. Црвена звезда била је на истом месту, на врх небодера постављена и 1945. године. Једина је разлика што је Цвијановић звезду поставио тако да се чини као да може сваког тренутка да падне.

Немања Цвијановић је познат по провокативним инсталацијама које су и пре изазивале реакције и јавности и стручне критике. Његове инсталације су постављане широм света, од Кине до Америке, а многе од њих су и део колекција познатих колекционара.

Ова ријечка звезда постављена је на тргу где се налази и седиште ХДЗ, па су протестовали и локални чланови владајуће странке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ima nade

21.09.2020. 08:59

Alergicni su na petokraku pod kojom su ginuli najviše Srbi da im naprave drzavu u današnjim granicama. Na zalost mnogi od mojih sunarodnika Srba još uvijek se nisu probudili i uzdišu nostalgicno kada vide petokraku.