КОРОНА УНИШТАВА ХРВАТСКИ ТУРИЗАМ: Најниже цене смештаја у последњих 20 година

Танјуг

18. 09. 2020. у 09:33

НА ПЛАТФОРМАМА за тражење смештаја (Боокинг.цом и Аирбнб) за прошли викенд могло се наћи подоста апартмана на Макарској ривијери по цени до 35 евра на ноћ за две особе, пише Слободна Далмација.

КОРОНА УНИШТАВА ХРВАТСКИ ТУРИЗАМ: Најниже цене смештаја у последњих 20 година

Фото Танјуг-АП

Скоро 80 апратмана могуће је резвисати по цени до 30 евра за две особе, што су најниже цене у последњих 20 година за смештај у овом делу хрватске ривијере.

Портал напомиње и то да су кратки боравци, до три дана, увек били до 30 одсто скупљи, што сада није случај, а друго, на споменуте цене иду и провизије, па су нето цене још и ниже.

Упркос томе, сезона јењава, а иако би се рекло како је све већ "финито", то подаци Туристичке заједнице демантују и кажу да туриста и даље има.

У Макарској је 10. августа боравило скоро 2.500 туриста, што је 31,7 одсто у односу на број гостију прошле године.

Највећи данак корони и црвеним листама платио је хотелски смештај, где се бележи свега 22 одсто прошлогодишњег промета, а у приватном смештају ситуација је нешто боља с попуњеношћу од 35 одсто. У камповима се одмара 31 одсто гостију од прошле године.

По структури гостију очекивано предњаче Пољаци, којих је скоро 1.000 у Макарској, што је 64 одсто у односу на лани. Чеха је 41 одсто, односно 300-ињак, а Украјинаца је чак незнатно више него прошле године. Швеђани су на четвртом месту, Босанци на петом, а следе Хрвати.

Гостију има и из оних земаља које су Хрватску ставиле на црвену листу - Немаца око 120, а како Слободна Далмација наводи, ових стотињак "неустрашивих" потврђују да их не брину мере које су нужне при повратку, од тестова до карантина, а у неким случајевима чак и суптилних претњи послодаваца.

У релативним бројкама то значи да у Хрватској борави 14 одсто Немаца од истог датума прошле године.

Аустријанаца готово да нема, као ни Мађара, што значи да су веома озбиљно схватили одлуке својих влада, закључује Слободна Далмација.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)