ЗАГРЕБ ОСТАО БЕЗ ТУРИСТА: Хостели свој смештај понудили студентима, ево по којој цени

Танјуг

15. 09. 2020. у 17:25

ЗАГРЕБ ОСТАО БЕЗ ТУРИСТА: Хостели свој смештај понудили студентима, ево по којој цени

Фото: Депоситпхотос

ЗАГРЕБ је од јануара до августа посетило око 70 одсто мање туриста него прошле године, број ноћења пао је на 32 одсто у односу на исти период прошле године, а тиме су највише, што се тиче типа смештајних капацитета, погођени хостели.

Неки ове сезоне уопште нису ни отварани, а неки су одлучили да промене начин пословања, па су своје собе понудили - студентима.

Власници хостела кажу да нису имали избора, а цене су прилагодили студентима тако да они ће они за месец дана платити онолико колико би туристи платили за отприлике 10 дана ноћења.

Туристи су у хостелима ноћили у просеку за 200 до 300 куна (од око 26 до 40 евра), а за студенте ће ноћење износити око 70 куна (10 евра), али ће станарину плаћати месечно.

Прво су разграбљене једнокреветне, да их је било и педесет - биле би резервисане, а засад је остало неколико двокреветних, кажу власници хостела.

Власници хостела сматрају да је то привремено решење до 1. јула идуће године, до када су студенти потписали уговор, а на такав потез су се одлучили јер су били углавном празни.

С обзиром на то да плаћају најам власницима зграде у којима су хостели, морали су да осмисле неки други модел пословања.

Цена за једнокреветну собу су од 2.150 куна месечно (око 280 евра), а двокреветна стоји 1.600 (210 евра)... У цену су укључене све режије, односно нема додатних трошкова.

Велик број смештајних јединица затворен је и због земљотреса, не само због пандемије.

Од 1. јануара до 31. августа, кажу у Туристичкој заједници Загреба, у главном су граду забележено је 249.360 долазака и 546.752 ноћења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)