ХРВАТСКИ НАУЧНИК О РУСКОЈ ВАКЦИНИ: Импресивни резултати

Танјуг

11. 09. 2020. у 01:15

ПОВЕЋАН број заражених, али и умрлих, не показују Хрватску у добром светлу у Европи, рекао је молекуларни биолог Иван Ђикић коментаришући епидемиолошку ситауацију у Хрватској.

ХРВАТСКИ НАУЧНИК О РУСКОЈ ВАКЦИНИ: Импресивни резултати

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Кад је реч о мерама, Ђикић сматра да је требало да строге мере буду и раније уведене.

“Мислим да је Национални штаб постао много опрезнији у изношењу података, па јавност болест може да перципира као озбиљну, што она и јесте,” рекао је хрватски научник за Нову ТВ, преноси Јутарњи лист.

На питање је ли добра идеја да се смањује број дана у самоизолацији, Ђикић каже да то зависи од земље до земље. У Хрватској то у једној општини може бити добро, а у другој не.

Додао је да је цео свет близу вакцине.

“Имате осам вакцина које напредују у клиничким истраживањима. То је врло позитиван резултат, чак и ова руска, према којој смо били критичког мишљења јер нису били објављени подаци. Прошле недеље су објављени у Ланцету и заиста су импресивни подаци о стварању антитела код пацијената. Међутим, сама регистрација је прерана,” сматра Ђикић.

ФОТО: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

Додао је и да је добро то што се догодило у Оксфорду, јер се ради врло критично.

“То показује поверење у систем и верујем да грађани имају одређену дозу сигурности да ће те вакцине бити делотворна и да неће бити штетне,” рекао је научник.

Поручио је да је свакако важна и вакцинација против грипа.

“Треба вакцинисати и децу. Тако штитимо и себе и околину, а истовремено ћемо помоћи лекарима да боље препознају заразу ковидом,” истакао је Ђикић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У КУМРОВЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН МЛАДОСТИ: Полиција скидала партизанске капе