ОД КОГА ЋЕ ХРВАТСКА ДА КУПИ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Стигле четири понуде, ево и од кога

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

09. 09. 2020. у 16:05

ПОНУДЕ Хрватској за набави 12 борбених авиона доставили су САД, Шведска, Француска и Израел и у наредна три месеца биће донесена одлука која је понуда најповољнија.

ОД КОГА ЋЕ ХРВАТСКА ДА КУПИ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Стигле четири понуде, ево и од кога

Илустрација, фото: Танјуг

Крајњи рок за доставу понуда био је јуче до подне, а нови хрватски министар одбране није прецизирао ко је шта понудио. Сазнаје се да су Швеђани послали понуду за набави 12 нових Грипена, док Американци нуде нове и рабљене авионе Ф-16.

- Детаље нећемо да износимо док поверенство не обави посао - рекао је Баножић, уз додатак да ће одлука бити донесена до краја године.

На челу поверенства које броји 15 чланова су адмирал Роберт Храњ, начелник ГлаВног штаба оружаних снага и шеф Пленковићеве канцеларије Збонимир Фрка Петешић.

Председник државе Зоран Милановић, који је и врховни командант оружаних снага, није желео да његов представник учествује у процени, јер сматра да је то посао за војне стручњаке. Истовремено је Хрватска влада разрешила чланове поверенства који су били из времена бивше председнице Колинде Грабар-Китаровић.

О финансијским детаљима још се не расправаља, док се не одабере понуда. Питање је хоће ли бити и новца за набаву модерних авиона, пре свега нових, или ће се наћи компромисно решење о купњи рабљених авиона који би служили неколико година, али би и старту били јефтинији.

На конкурс су се поново јавили Израелци, који су били корак до склапања посла и испоруком Хрватској борбених авиона Ф-16 Барак, али су посао у последњем тренутку спречили Американци, противећи се да Израел угради нове делове у рабљене авионе.

Иако је прерано говорити хрватски војни стручњаци највише су склони да се посао склопи са Американцима, који би и школовали хрватскр пилоте и обезбедили набавку резервних делова за авионр нове генерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (8)

Miki Zg

09.09.2020. 21:23

Evo rješenje enigme .Hrvatska koja je na pragu recesije će kupiti avione od SAD-a izraubovane F-16 -treba servis u Americi -duplo košta ,treba se odužiti prijateljima zbog svih zločina nad svojim građanima ,pravoslavcima ,Srbima prije 30 god. !