СЕЗОНА У ХРВАТСКОЈ ЈЕ ПОТПУНО ПРОПАЛА: На границама велике гужве, туристи беже из земље

Новости онлине

21. 08. 2020. у 18:27

НАКОН што је Велика Британија због погоршане епидемиолошке ситуације ставила Хрватску на црвену листу, бројни британски туристи покушавају да ухвате последње летове да би избегли двонедељни карантин, о чему сведоче и фотографије са сплитског аеродрома објављене у британским медијима.

СЕЗОНА У ХРВАТСКОЈ ЈЕ ПОТПУНО ПРОПАЛА: На границама велике гужве, туристи беже из земље

Фото: Игор Маринковић

Према писању лондонског "Дејли мејла, у Хрватској летује око 20.000 британских туриста.

Вест о стављању Хрватске на црвену листу није одушевила ни хрватске туристичке раднике, као ни све оне који су испланирали пут у Хрватску.

Представница ХТЗ у Великој Британији Дарија Рерић је одлуку те земље да Хрватску стави на црвену листу оценила разочаравајућом, док дубровачки градоначелник Мато Франковић тврди да је тај град и даље сигуран за туристе.

На бег из Хрватске нису нису се одлучили само бритнаски туристи, а како јавља Хрватски аутоклуб (ХАК) гужве су на већини граничних прелаза. ХАК јавља да су највеће гужве на граничним прелазима са Словенијом, посебно на граничном прелазу Мацељ, као и на путевима према Мацљу.

- Појачан је саобраћај и на Истарском ипсилону према ГП Каштел и Плованија, Крчком мосту и појединим граничним прелазима. Возачима саветујемо да прилагоде брзину и начин вожње условима на путу те одржавају сигурносни размак између возила - јавља ХАК.

Према најновијим информацијама ХАК-а, на граничним прелазима Мацељ, Плованија и Каштел створиле су се километарске колоне и чека се више од сат и по. Колона теретних возила на Мацљу је огромна и чека се преко три сата.

Гужве су и на граници према БиХ, где се такође чека око сат и по.

На граничним прелазима с Мађарском је ситуација обрнута - нема чекања на излаз из Хрватске, али се на улаз у Хрватску чека око пола сата.

Директор Хрватске централе за туризам у Франкфурту Ромео Драгикио за агенцију Дпа каже како хрватски туризам страхује од општег упозорења за путовања у Хрватску.

- То би нас тешко погодило: Немци су наши гости број један - рекао је он.

У Хрватској је тренутно око 180.000 гостију из Немачке, али их је већина на северу, у Истри, на Кварнеру и тамошњим острвима. Драгикио подсећа како је тамо размерно мало активних случајева короне. Али ово упозорење не значи ништа добро за хрватски туризам: нарочито кад је реч о југу Јадрана и кад је реч о Немцима, са сезоном је готово.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)