МАСОВНО ОТКАЗУЈУ РЕЗЕРВАЦИЈЕ: Туристи беже главом без обзира из Хрватске

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

18. 08. 2020. у 11:44

МАСОВНО ОТКАЗУЈУ РЕЗЕРВАЦИЈЕ: Туристи беже главом без обзира из Хрватске

Туристи који се враћају из Хрватске у Италију морају на тестирање / Фото Танјуг-АП

Након што је Аустрија увеле строге мере на граници и ставила Хрватску на црвену листу туристи беже из Хрватске, а у приправности су и Словенци који очекују исте мере до краја седмице.

Зрће, партијанерска мека на Пагу је опустела, отказују се бројне резервације у Опатији, Ровињу, Пули, Умагу, а нових готово да нема. Очекује се и шта ће да одлуче Немци, а дипломатским путем воде се разговори да се нађе неко решење како би немачкик туристи могли и даље да долазе на Јадран.

Севају искре и између Хрватске и Аустрије, јер је званични Загреб крајње незадовољан одлуком владе Себастијана Курца да сви Аустријанци који долазе из Хрватске морају бити одмах тестирани на корону. Стварају се на граници велике гужве, јер се тестирање ради на лицу места, а наводно се не признају тестови који су урађени у Хрватској.

Туристи из Аустрије боје се и да ће изгубити радна места ако морају у карантин и не дођу на посао, па многи одустају од наставка летовања које су унапред платили. ”Долази скијашка сезона, Аустријанци. Како ви са нама, тако можемо и ми са вама”, поруке су које се чују из Хрватске, а очито је пукла и љубав политичара из две земље, јер Хрвати криве Аустријанце да бране својим грађанима боравак на Јадрану како би новце оставили на аустријским језерима.

Вирус се и даље шири и у хрватским туристичким местима, а неки локални епидемиолози упорнио тврде да се подаци фризирају. Званично из Националног штаба цивилне заштите поручују да ће број заражених наредних дана падати, али истовремено загребачки ”Национал” објављује причу да је Нина Бадрић певала на корона партију и уместо да је након тога отишла у самоизолацију сликала се са министром здравства Вили Берошем.

Срби се не дају

Бројни туристи из Србије који летују на Брионима остају и даље, без обзира на панику која је завладала на Јадрану. Паркиралиште у Фажани и даље је пуно регистрација из Србије, а туристи на Титовом острву ни не помишљају повратак у Србију док им траје летовање.

Највише је заражених у Далмацији, али се вирус шири и Истром где је до сада била најбоља ситуација. Управо је Истра постигла и најбоље резултате са попуњеношћу која је 70 одсто у односу на лане, а сада се празне и тамошњи кампови и хотели.

Остају једино високе цене, али је питање шта ће бити у септембру, јер су Истрани очекивали добро постезону. Опустео је и Дубровник, који ионако ово лето није био добро посећен, а туристи беже и са острва на којима до сада и није било короне.

Оштрије мере у Хрватској најављене су за септембар, чим престане пуна сезона, па се разматра и ношење маске на свим јавним местима, те ограничавање броја гостију на свадби на 30. Ових дана биће донесена и одлука хоће ли ученици следеће школске године учити у школама или код куће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

KIR SRBIN

18.08.2020. 12:08

Е овако треба и за ове које иду у монтенегро, које је једно од жаришта Короне на Балкану а и у Европи, по повратку тест, и изолација 21 дан. Док су они дрндали нас на правди Бога, ред би био да им вратимо, а не да ћутимо као...

Dragisa

18.08.2020. 15:31

Ljubomorni na hrvate koji su spasavali sta se spasiti moze. Treba im vratiti istom merom na zimu ,zato hrvati zimus pravac kopaonik stara planina goc zlatibor it'd. Plus sto je jeftinije plus bicete srdacno docekani plus vratite nam za nase turiste od leta kid vas.

Dragan

20.08.2020. 10:00

@Dragisa - KAD HRVATI DOLAZILI NA KOPAONIK ,ZLATIBOR ,I SRPSKE BANJE ,A BAS NAM INETREBAJU A I MI NJIMA JEL SBAKO ODLAZAK KOD USTADA KOSTA I STAVLJAS GLAVU U TORBU. NAZALOST TAKO JE I U CRNU GORU POCELI GRAFITI "SRBE NA VRBE" A JEDINO STO DOLAZE U BEOGRAD NA FAKULTET I TU SU PRIVILEGOVANI. NA ZLATIBOR , KOPAONIK I BANJE PA NECEMO NI MI NA PRLJAVE PLAZE I ZARAZENO MORE