ТУРИСТИ БЕЖЕ: Хрватска проглашена за црвену зону

Новости онлине

15. 08. 2020. у 12:11

ТУРИСТИ БЕЖЕ: Хрватска проглашена за црвену зону

Фото: Архива Новости

НАКОН неслужбених упозорења путем дипломатских контаката Аустрија је данас преломила - од 17. августа Хрватска је на списку ризичних земаља највише категорије 6, те се аустријским грађанима не препоручује одлазак на летовање у ту земљу.

Једноставније речено, то значи да ће сви Аустријанци при повратку у домовину с летовања у Хрватској за улазак у земљу морати да покажу негативан тест на корону или да буду у обавезној двонедељном карантину.

Што год од тога одабрали, може се очекивати да ће Аустријанци након ове одлуке имати све мање мотивације за одлазак на Јадран, а с терена дознајемо да се вест која је објављена тек данас одмах одразила на број Аустријанаца на Јадрану.

РЕСТРИКЦИЈЕ

-То се осећа, посебно у неким хотелима у којима су Аустријанци најавили скраћивање одмора јер желе да се кући врате пре 17. августа, кад се уводи обвеза тестирања или самоизолација-, изјавио је за Јутарњи лист предсједник Управе Unilinea Борис Жгомба.

Да је одлука прилично лоша за наставак домаће туристичке сезоне потврдили су нам и из ХТЗ-а.

-Тренутно у Хрватској борави око 40.000 аустријских туриста, а највише их је у Истарској, Приморско-горанској и Задарској жупанији. Одлука аустријских власти да је од понедељка по повратку из Хрватске потребно имати негативан тест на ЦОВИД-19 или одлазак у самоизолацију сигурно ће придонети успоравању туристичких трендова с тржишта Аустрије у идућем раздобљу.

Фото Танјуг-АП

Реч је о тржишту које се у досадашњем делу августа налази на шестом месту по оствареном промету, иза Немачке, Хрватске, Словеније, Пољске и Чешке- изјавио је Бранимир Тончинић, директор Представништва ХТЗ-а у Аустрији.

Од данас нас је на листу црвених земаља ставила и Србија, а то значи да ће сви српски туристи при повратку у домовину из Хрватске морати да имау негативан тест на ЦОВИД-19, не старији од 48 сати.

Најаве рестрикција не чуде с обзиром на то да долазе на дан кад је Хрватска избројала досад највећи број случајева новозаражених од почетка пандемије, и то након вишенедељних упозорења да се под хитно треба забранити рад ноћних клубова, те да се ограничи број присутних на свадбама, јер су се досад показали као највећа жаришта нових случајева.

Највећи број новозаражених од почетка другог тласа јуче је забележила и Словенија, и то само дан након што је портпарол њихове владе Јелко Кацин, који се тренутно одмара на Крку, још у среду најавио да Словенија размишља о увођењу мера за повратнике с летовања из Хрватске.

ЉУТИ НА ШТАБ

Но, иако тада још није било никаквих службених назнака да ће се то доиста и догодити, словеначки медиј Журнал24 преноси како је водитељка њихове стручне скупине при Министарству здравља Бојана Беовић у четвртак увече најавила да ће словеначкој влади предложити увођење мера - или обвезног двонедељног карантина или пак обвезу негативног теста на ЦОВИД-19, по узору на Италију која је исто наметнула још у среду.

Хоће ли одлука бити донесена још није познато, но Словенцима би ограничавајући фактор могла бити чињеница да добар дио њих има куће за одмор диљем Јадрана, па би увођење мера на нож могли дочекати и сами Словенци.

Фото: Depositphotos

Према информацијама које нам је дао Жгомба, увођење мера од стране Италије, као и најаве Словенаца засад се нису негативно одразиле на број тих туриста на Јадрану, али сектор стрепи над могућношћу да нам мере ограничења у идућим данима одреде и неке друге државе, посебно оне из којих нам долази највише гостију.

-То су дефинитивно Немачка и Словенија. Из Њемачке засад немамо најава увођења ограничења, но стрепимо да би се то могло догодити. Све ово велики је ударац за наш туризам и имат ће велики утјецај на остатак сезоне која је доиста почела обећавајуће-, изјавио је Жгомба.

У туристичком сектору, иначе, поприлично су љути што Штаб није имао више храбрости и одредио забрану рада ноћним клубовима, као и одржавања свадби, јер су се управо те активности показале као највећа жаришта због којих би пу питање могао доћи остатак сезоне.

ДОБРОБИТ ГРАЂАНА

-Нажалост, када је у питању сезона, мислим да је за затварање клубова касно. То, наравно, треба урадити независно од туризма, због добробити грађана, али ефекти тога на сезону видели би се за 15-20 дана, а ту већ говоримо о крају летње сезоне-, сматра председник Управе Unilinea Борис Жгомба.

Аустријски медији, попут Die Kleine Zeitung-a, већ данима пишу о осетно лошој епидемиолошкој ситуацији у Хрватској, а у среду су чак објавили текст у којем спекулишу да Хрватска лажира резултате тестова како би очувала сезону.

Данашњи написи у медијима говоре да је одлука о увођењу мера за повратак Аустријанаца из Хрватске стигла након што је Аустрија у петак имала 282 нова случаја, од којих је у највећем делу, тврде, реч о путницима који су се вратили из балканских земаља.

(Јутарњи.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)