ТАМО СРБИНУ НИЈЕ БИЛО МЕСТО: Срђан Милaнковић о прослави Олује у Книну

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

07. 08. 2020. у 10:15

ТАМО СРБИНУ НИЈЕ БИЛО МЕСТО: Срђан Милaнковић о прослави Олује у Книну

EPA/EFE

ГОРАК је укус код нас Срба у Хрватској због одласка Бориса Милошевића у Книн.

Слушајући своје суграђане у Вуковару, видим да нико не налази оправдање за то.

Ово за "Новости" каже Срђан Милаковић, председник Демократског савеза Срба и заменик градоначелника Вуковара, дан пошто је у Книну организована прослава 25. годишњице "Олује" којој је присуствовао и Борис Милошевић, потпредседник хрватске владе, изабран као представник српске заједнице.

На церемонији, на којој се поново чуло да је та војно-полицијска акција била чиста као суза, Милошевић је добио аплауз, а из позадине су се чули усташки поклици окупљених припадника ХОС: "У бој, у бој" и "За дом спремни".

- Није било разлога да један Србин иде на обележавање "Олује". Милошевићев одлазак је у функцији очишћења хрватског друштва и са Србима у Хрватској нема везе. Неће допринети ни побољшању услова живота српске заједнице у Хрватској. Ми никада нисмо оспоравали да су почињени злочини над Хрватима, али много о хрватском друштву говори и чињеница да је тек 25 година после "Олује" признато да је било и злочина над Србима. То показује да много тога у Хрватској и даље не штима - каже Милаковић.

Фото: Н. Фифић

Срђан Милаковић


Лидер Демократског савеза Срба каже да наши сународници у Хрватској данас много реалније гледају и на догађаје деведесетих, па и када је реч о лекцијама из Србије.
- Многа су лоша искуства иза нас, али Срби у Хрватској данас су зрелији у оценама и у односу на лоше политике које су се мењале на овим просторима. Када Милорад Пуповац говори о лекцијама из Србије пре свега жели да опере властиту савест, јер није он једини који је оставио мрље у историји. И погрешио у проценама - закључује Милаковић.
и достојанство под знаком питања.

Према речима Милаковића, Срби у Хрватској су све време трпели неправде, свесни искључивости хрватског друштва:

- Али, имали смо минимум достојанства, а након овог сувишног Милошевићевог потеза и то је дошло у питање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Vojvođanin

07.08.2020. 10:37

Постоје "хрватски Срби" (како чујемо назив за Крајишнике од хрватских званичника) и "Срби из Хрватске". Мислим да вам је дистинкција јасна, а и очигледно је којој групи гос'н Милошевић припада.