ДА СЕ ЗАУСТАВИ МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА: Најкраћа Изјава сећања до сада

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

03. 08. 2020. у 13:35

ДА СЕ ЗАУСТАВИ МРЖЊА ПРЕМА СРБИМА: Најкраћа Изјава сећања до сада

Фото: Танјуг

- МИСЛИМО да је време да се након 25 година злочини осветле и да се осветли зашто се то догодило и колика је то штета не само за Србе у Хрватској него и за саму Хрватску. Мислимо да је нужно да се престане исмејавати или прећутати туђа страдања. Уместо тога треба почети поштовати страдања других. Тако чине честити ратници, томе воде мудри и поштени политичари, о томе проповедају истински свештеници - пише у Изјави сећања Српског народног већа уочи обележавање Олује.

Ова, тринаеста по реду Изјава сећања је и најкраћа до сада.

- На 25. годишњицу операције Олуја сећамо се страхота рата 1991.-1995. те свих жртава и свих њихових страдања, како Хрвата који су страдавали у ратном насиљу и прогонима 1991. и 1992. тако и Срба који су страдавали у ратном насиљу и прогону у лето и јесен 1995, али и годинама након тога - пише у изјави кровне организације Срба у Хрватској.

- И док су ратна страдања Хрвата призната и озваничена комеморисањима, а прогонства завршила повратком, те многи одговорни Срби за почињене злочине над њима кажњени, то се не може рећи за ратна страдања и прогонство Срба. Ратни злочини почињени према Србима ретко су кажњавани, посебно злочини у Олуји и након ње. Места њихова страдања обележавају и комеморишу само српске организације, а за државу и државну власт она као да и не постоје. Исто је и са прогонством готово 200.000 Срба само у Олуји, не рачунајући оне у Бљеску и у бројним градовима Хрватске изван ратног подручја.

У Изјави се наводи да свест о толиком страдању Срба не постоји у Хрватској. ”Свест о потреби да се искажу жаљење и емпатија те да се осуде злочини годинама се све више смањује, а на њезино место долазе бешћутност и нехришћанска исмијавања, мржња према преосталим Србима, нетолеранција према ономе што их чини различитим од Хрвата и насиље, било вербално било физичко”.

Српско народно веће тако поручује да би се многи питали зашто је то тако када би отишло 200.000 птица или да буде посећено 2000 липа.

- Овако под ратном претњом и против своје воље из Хрватске је избегло 200.000 душа и угашено је готово 2.000 људских живота, што за време Олује, што месецима после ње, махом оних који су били немоћни да себе одбране, а камоли да неког нападну. Уништене су или девастиране стотине насеља и хиљаде кућа, подизане вековима и генерацијама. Сви наводно знају зашто и нико у томе не види штету.

Позива се да се заустави мржња према Србима и насиље и да се у Хрватској почне градити друштво толеранције и поштивања различитости.

- Док тада остаћемо у мислима како са нашим страдалим и прогнаним сународњацима Србима, тако и с нашим страдалим и прогнаним суграђанима Хрватима, у исто време и у истим мислима на дан сећања на егзодус проузрочен Олујом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dalmatinac

26.08.2020. 01:56

Džaba bacate mamac srbe više klati nećete, dobro ste zadužili mimo Srba i Talijane i Mađare samo ne znam ovaj put koga ćete naći da gine za vas, Germani hoće svoj deo Jadrana i islaz na toplo more kako ćete to da izvedete da nedate to će vreme da pokaže. Samo slavite proterivanje a mi ćemo naše slave i slobodu koju smo dobili posle golgote.