РАСПАД СИСТЕМА ХРВАТСКОГ ЗДРАВСТВА: Драматично упозорење епидемиолога, вирус ушао у 20 болница!

Новости онлине/24 сата.хр

10. 07. 2020. у 19:59

РАСПАД СИСТЕМА ХРВАТСКОГ ЗДРАВСТВА: Драматично упозорење епидемиолога, вирус ушао у 20 болница!

Фото: Депозит

КОРОНА се пробила у 20 великих хрватских болница, а епидемиолози упозоравају да је систем пред сломом.

Укупно 3.532 људи је инфицирано вирусом короне у Хрватској од почетка епидемије. У последњој недељи чак 524 људи се заразило. Ово је уједно и највећи седмични раст од почетка епидемије у Хрватској.

Национални штаб је такође известио да су од вируса умрле још две особе, тако да је укупан број смртних случајева износио 117.

До сада се опоравило 2.377 особа, тако да у Хрватској има 1.038 активних случајева, чак 104 особе су у болници, а четири пацијента су на респиратору. Како број заражених брзо расте, тако расте и број њихових контаката. Епидемиолози су у самоизолацију ставили 4.608 људи. Теоретски то значи да би сви могли бити заражени.

Бројеви не опадају из дана у дан. Највећа жаришта су у Загребу, Ђакову, Сплиту, Задру, Кутини ... Већина жаришта отворена је након заразе која се проширила са приватних окупљања, забаве, венчања, матурске забаве и ноћне клубове.

Због венчања отворено је жариште у Задру у којој се још увек појављују људи који су заражени након једног венчања. Након венчања вирус се проширио и међу породицама.

Министарство одбране је управо одговорило да је на венчању било 11 радника Министарства одбране и Оружаних снага, али никоме није наређено да се сами изолују.

Како се вирус поново почео да шири, тако је, као у „првом таласу“, поново почео да прети болницама.

Корона је ушла у око 20 здравствених установа. Међу њима су КБЦ Сестре милосрднице, КБЦ Загреб, КБ Меркур, Специјална болница Гољак и Психијатријска болница Свети Иван у Загребу. Запосленици Дома здравља Запад-Загреб и Дома за старије особе Сесвете такође су у самоизолацији. Изван главног града нападнути су ОБ Вуковар, ОБ Славонски Брод, ЗЗЈЗ Брод-Посавина, ОБ Пожега, КБЦ Ријека, ДЗ Дрниш, Болница у Поповачи и НЗЗЈЗ Сплит. За сада администрације држе ситуацију под контролом.

Али како проф. Др Данко Велимир Врдољак, председник Здравственог вијећа СДП-а и онколошки хирург Клинике за туморе у Загребу, ако дође до јачег пробоја вируса међу здравственим радницима, имаћемо слом система и катастрофу много већу од ЦОВИД-19. То би, истиче, утицало на све здравствене услуге. Другим речима, не би било никога да помогне људима који имају срчани удар или мождани удар, а последице би биле катастрофалне.

Међутим, Врдољак истиче да су епидемиолози урадили јако добар посао и захваљујући томе је ситуација у нашим здравственим установама добра. У тренутној ситуацији, каже доктор, инфекције треба изоловати међу медицинским радницима и радити уз максималне мере предострожности.

- Заштита здравља један је од главних циљева ове борбе против епидемије. Епидемиолози и даље морају бити максимално ангажовани да би ствари биле под контролом, иако је тешко. Лето је, људи одлазе на море, млади се забављају, друже, сада су заражени хиљадама људи, тешко је преполовити све контакте, али добре епидемиолошке мере могу заштитити здравствене установе - објашњава Врдољак и додаје да Клиника за туморе ради у пуном капацитету од почетка епидемије и да није имао ниједан случај заразе.

Према проф.др. Врдољак, до сада се показао одговорним и опрезним.

- И то је сјајно, јер очигледно је да је корона нешто са чиме ћемо морати да живимо дуже. Лоше је што лекари и медицинске сестре не могу да користе одмор и настаће умор. Смањење броја заражених биће такође прилика за одмор. за нови талас епидемија - закључује Врдољак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)