ДУБРОВНИК ЈОШ СА УСТАШКИМ ИМЕНИМА УЛИЦА: Бјеловар са списка градских топонима избрисао министра из НДХ

В.Ц.С.

19. 06. 2024. у 17:07

ПОШТО је Градско веће Бјеловара пре два дана променило име улице назване по усташком министру Јулију Маканцу, Дубровник је остао последњи већи хрватски град који још има градске топониме назване по усташким злочинцима из НДХ.

ДУБРОВНИК ЈОШ СА УСТАШКИМ ИМЕНИМА УЛИЦА: Бјеловар са списка градских топонима избрисао министра из НДХ

Фото: Free Images Pixabay

Јулије Маканец је, како је објавио хрватски Портал Новости, био усташки министар просвете, директор бјеловарске гимназије, заповедник логора и усташке младежи, као и градски начелник који је 8. априла прогласио НДХ у Бјеловару.

Уместо његовог, бјеловарска улица сада носи име Тихомира Врдољака, првог погинулог бранитеља у том крају.

У Дубровнику се, међутим, дуже од три деценије ништа није променило, па и даље постоје улице Анте Сугја, истакнутог припадника усташког покрета и конзула НДХ у Прагу, затим усташе Пере Бакића и двојице свештеника Петра Перице и Маријана Блажића, који се сматрају ослонцима усташке власти у овом граду.

На питање Портала Новости упућено дубровачком градоначелнику Мати Франковићу када ће се и овај град упустити у измене, стигло је обећање да ће називи улица по истакнутим усташама бити промењени крајем октобра, када је планиран и ребаланс буџета, у оквиру ког би био обезбеђен новац за финансирање измене личних карти грађанима.

Иначе, почетком године, Градско вијеће Бјеловара преименовало је и улице назване по истакнутим припадницима усташког покрета Стипи Јавору и Владимиру Јурчићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)

А ДВА ДАНА ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ... Невероватан списак! Међународни олимпијски комитет објавио ко од Руса може на Игре Париз 2024