ОСТАВКА У ЈАСЕНОВЦУ: Иво Пејаковић више није управник Јавне установе Спомен подручја

Повод је текст историчара Владимира Гајгера који тврди да усташе и Немци нису 1941. годие у Загребу договорили да Србе треба протерати и убијати.

ОСТАВКА У ЈАСЕНОВЦУ: Иво Пејаковић више није управник Јавне установе Спомен подручја

JUSP Jasenovac

Управник Јавне установе Спомен подручја Јасеновац Иво Пејаковић, који је на функцији од 2017. године, дао је оставку јер није желео суделовати у покушајима историјског ревизионизма и расправама да ли су усташе над Србима починиле геноцид или "само" злочине. Непосредни повод био је текст историчара Владимира Гајгера из Хрватског института за историју који тврди да није тачно да је на састанку усташа и представника Немачког Рајха 1941. године у Загребу договорено да се "српско питање реши масовним убијањем и исељавањем Срба из Хрватске". Тако је наведено на интернетским страницама Јавне установе Јасеновца, а историчар Гајгер тврди да није тачно да су архивско градиво показује да су то криве информације и да на састанку у Загребу уопште није закључено између нациста и усташа да треба провести геноцид над Србима.

Владимир Гајгер тврди да документи који су сачувани нигде не указују да су нацисти властима НДХ одобрили мере за „коначно решење српског питања у НДХ“, као што се наводи на мрежним страницама Јавне установе.

Пејаковић у образложењу оставке констатује да је "дошло такво време" и да не жели суделовати у таквим расправама и каже да јавности у Хрватској није спорно да је био холокауст над Јеврејима и геноцид над Ромима, само је спорно да ли је почињен геноцид над Србима. „О оставци сам обавестио Министарство културе и Управно веће, а нови управник ће одлучити о тексту који је сада на интернетским страницама“, поручио је Пејаковић, који већ пре спречио ревизионисте да негирају злочине у логору Јасеновац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА ОДЛЕПИЛА ЗА СРБИНОМ: Милан Тарот распаметио Британију због ЕУРО 2024! Он је наследник Нострадамуса!