"ЖАО МИ ЈЕ ШТО НЕМАТЕ НОЖЕВЕ..." Одложено суђење Дудаковићу и осталима за злочине над Србима

Novosti online

17. 07. 2023. у 17:34

ОДЛОЖЕНО је суђење некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још шеснаесторици припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима на подручју Крајине након незгоде коју је доживео оптужени Един Домазет.

ЖАО МИ ЈЕ ШТО НЕМАТЕ НОЖЕВЕ... Одложено суђење Дудаковићу и осталима за злочине над Србима

Атиф Дудаковић, Фото Твитер

Домазет је на почетку рочишта, на питање председавајуће Судског већа Жељке Маренић, рекао да је пре суђења доживео струјни удар, а да иначе има уграђен пејсмејкер.

Оптужени је рекао да је био код лекара и добио упутницу за Универзитетски клинички центар, где намјерава да оде након рочишта.

Маренићева, као и Тужилаштво и браниоци, сагласили су се да рочиште треба одложити како би Домазет отишао на даље прегледе.

- Не смемо да ризикујемо. Жао ми је што ћемо вратити два сведока - рекла је Маренићева.

Осим Дудаковића, за злочине против човечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа и Сански Мост, те околних села, као и за прогон и уништавање верских објеката оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Коњежић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Против Алета Хоџића предмет је раздвојен након што је Суд БиХ добио налаз тимског вештачења.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Део оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над муслиманима, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна за време сукоба у Цазинској крајини на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Суђење се наставља 24. јула.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (1)

Откривамо званично најлепше плаже у Европи за 2024  са сјајним проводом по ласт минуте ценама