"ПАО" ДОГОВОР СА ВЛАДОМ СЛОВЕНИЈЕ: Синдикат здравства одустао од штрајка у последњем тренутку

Танјуг

11. 01. 2023. у 12:38

СИНДИКАТ словеначких лекара и стоматолога Фидес одустао је од 24-часовног штрајка који је требало да буде одржан данас након што је у последњем тренутку постигао договор са словеначком владом, уз посредовање Лекарског удружења.

ПАО ДОГОВОР СА ВЛАДОМ СЛОВЕНИЈЕ: Синдикат здравства одустао од штрајка у последњем тренутку

Фото Shutterstock

Детаљи споразума, који је уследио после протеста у више словеначких градова, још нису откривени, пренела је СТА.

- Штрајк је прекинут, јавни здравствени систем функционише нормално - рекао је синоћ потпредседник Фидеса Грегор Земљич након што је штрајкачки одбор синдиката потписао споразум. У Фидесу очекују да ће прелиминарни споразум бити потписан са Владом Словеније у четвртак, након чега ће бити представљен јавности.

Земљич је рекао да је споразум од суштинског значаја за медицинску професију и за јавно здравство на средњи и дуги рок.

Главни захтев је био да сви лекари и стоматолози добију повећање плата у пет платних разреда у износу од 20 одсто, док је словеначка влада последњи пут понудила повећање од 20 одсто за млађе докторе и за око одсто 8 одсто за старије докторе, од којих је већина у високом платном разреду.

У Словенији су претходно у уторак у девет градова одржани протестни скупови са циљем да се очува јавно здравство. Мање групе демонстраната захтевале су и да здравствена заштита буде доступна свима и осудиле приватизовано здравство, пренела је СТА.

На главном митингу у центру Љубљане, где се, према проценама неколико медија окупило око хиљаду демонстраната, говорници су рекли да се протест одржава због тога што више од 130.000 људи у Словенији нема изабраног лекара опште праксе и што се месецима чека на медицинске процедуре.

Скупове је организовао Глас народа, једна од главних група која је организовала антивладине протесте од 2020. до 2022. године. Лидер групе Јаша Јенул рекао је да је протест организован против "похлепних здравствених и осигуравајућих лобија који искоришћавају кризу за стицање милионске добити“.

Митинг су подржале све коалиционе странке, а скупу у Љубљани су присуствовали многи високи коалициони и владини званичници, укључујући премијера Роберта Голоба. Митинзи су одржани у девет градова, укључујуц́и Марибор, Копар и Ново Место.

БОНУС ВИДЕО: ТРИ СУНЦА У РУСИЈИ: Оптичка варка природе у Надиму

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СВЕТ ГЛЕДА И НЕ ВЕРУЈЕ: Новак Ђоковић и Карлос Алкараз изашли на вечеру пред међусобни меч који ће пратити цела планета (ФОТО/ВИДЕО)