НАПАД НА ЦРКВУ ЈЕ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Жестоке реакције на поновно девастирање православне богомоље у Мостару

С. Мишљеновић

09. 12. 2022. у 06:00

ОСУДЕ вандалског чина у Мостару, где су још увек непознати починиоци, у ноћи са уторка на среду опљачкали и покидали све каблове за струју у Саборној цркви Свете Тројице, стижу са свих страна у БиХ.

НАПАД НА ЦРКВУ ЈЕ ЗАСТРАШИВАЊЕ СРБА: Жестоке реакције на поновно девастирање православне богомоље у Мостару

Printscreen/Jutjub/FENA

Иначе, ово је био десети вандалски напад на ову православну богомољу само у овој години.

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је спремност да се хитно интервенише на санацији штете на Саборном храму Свете Тројице у Мостару и предложио да се нађе агенција која би обезбеђивала цркву. Додик је разговарао и са старешином Саборног храма Душком Којићем.

- Заједно смо још једном осудили девастирање храма - поручио је Додик.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице Мостар мр. Дино еф. Максумић најоштије је осудио вандалски, нехумани и надасве нецивилизацијски чин девастације, пљачкања Саборне цркве у Мостару.

Милорад Додик, Фото В. Трипић

Милорад Додик

- Мом пријатељу, старешини Саборне цркве Душку Којићу и свим православним верницима у Мостару желим изразити пуну подршку у своје лично име и у име институција Исламске заједнице, молећи Бога да их овакви видови застрашивања од стране непознатих починилаца не обесхрабре и не поколебају у њиховој племенитој мисији изградње коегзистенције и поверења наше две верске заједнице - поручио је Максумић, додавши да се насртаји на верске објекте не смеју третирати као обични вандализам.

Огласио се и Кристијан Шмит, високи представник у БиХ којег не признаје РС.

- Желим да изразим своју пуну подршку свештенству и православним верницима у Мостару који су неодвојиви део душе овога града. Овај град би требало да представља оно што је најбоље у БиХ - толеранцију, међусобно поштовање и просперитет за све њене грађане - рекао је Шмит и додао да се сваки грађанин мора осећати безбедно на сваком педљу ове земље.

КОРДИЋ: КАЗНИТИ ПОЧИНИОЦЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Мостара Марио Кордић најоштрије је досудио вандалски и нехумани чин девастирања Саборног храма Свете Tројице у Мостару који је један од симбола града. - Од надлежних полицијских и правосудних тела очекујемо брзу и ефикасну истрагу уз наду да ће починиоци бити адекватно кажњени - навео је Кордић на "Фејсбуку".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КАКО ЈЕ ЋИРО БЛАЖЕВИЋ ГОВОРИО О НОВАКУ: Ђоковић? Ја га обожавам, он је највећи спортиста на планети! (ВИДЕО)