ХРВАТСКА ОД 1. ЈАНУАРА УЛАЗИ У "ШЕНГЕН": Загреб шаље 6.000 полицајаца на границе према Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори

Јурица Керблер - Стални дописник из Загреба

09. 12. 2022. у 07:45

ЈЕДНОГЛАСНОМ одлуком на Савету за унутрашње послове и правосуђе ЕУ у Бриселу Хрватска је примљена у "шенген", док су Румунија и Бугарска и даље на чекању.

ХРВАТСКА ОД 1. ЈАНУАРА УЛАЗИ У ШЕНГЕН: Загреб шаље 6.000 полицајаца на границе према Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори

Фото Танјуг/АП

Десет година од уласка у Еуропску унију хрватски грађани ће, тако, од 1. јануара путовати по Европи без показивања пасоша или личне карте.

Последње припреме за укидање граничних прелаза према Словенији и Мађарској су у току, а са граничних прелаза повлаче се и полицајци из тих држава. Хрватска ускоро шаље 6.000 полицајаца на границе према Србији, БиХ и Црној Гори, који ће почети са радом првог дана наредне године. За грађане Србије, БиХ и Црне Горе то значи да ће контрола докумената бити на досадашњим граничним прелазима, тиме да ће хрватски цариници и полицајци користити софтвер који је повезан са свим државама које су у саставу шенгенског простора.

После прегледа докумената више неће бити контрола на западним границама Хрватске, а уласком у Хрватску путници ће моћи да путују по свим осталим земљама које су у саставу "шенгена". То важи за аутомобиле и аутобусе, а када је реч о камионском превозу, све ће се такође обављати на граници Хрватске са суседним земљама. Камиони који долазе из осталих европских држава проћи ће без заустављања границу Словеније и Хрватске и сву потребно документацију показати полицајцима и цариницима на излазу из Хрватске.

Улазак у "шенген" није био ни брз, ни лаган, а ни јефтин. Хрватска је од ЕУ добила знатна средства за набавку софистициране опреме потребне полицији за чување граница, тако да је у овом часу хрватска полиција међу најопремљенијима у овом делу света. То значи да полицајци имају савремене камере које снимају ноћу, што је изузетно важно да се спречи илегална имиграција. Са 1.300 километара источне границе Хрватска сада има и најдужу европску границу, где иначе улази и највећи број имиграната на путу према западним земљама, па Брисел инсистира да се уради све како би се спречила илегална имиграција.

Уласком у "шенген" и увођењем евра Хрватска је завршила целокупни поступак евроинтеграција.

Улазак Хрватске у шенгенски простор, истог дана када се уводи и евро као званична валута, значајан је посебно за хрватски туризам, јер лети више неће бити километарских редова на граници и чекања од неколико часова на путу за Јадран. И хрватски грађани ће сада много лакше и једноставније да путују.

 

БУГАРИ И РУМУНИ НА ЧЕКАЊУ

ХРВАТСКА, Румунија и Бугарска требало је "у пакету" да уђу у "шенген", што је и прво проширење после 10 година. Но, на крају су Румунија и Бугарска опет остале пред вратима. Аустрија се противила пријему, а ни немачко лобирање није помогло да буду примљене.

Активности кријумчара људи на рути преко Румуније и Бугарске су појачане, указало је Министарство унутрашњих послова Аустрије поводом разматрања проширења ширења "шенгена". Бугарска код кријумчара важи као земља транзита у којој се организује даље пребацивање преко Србије или Румуније, наводи Министарство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (2)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао