ОПЉАЧКАНА САБОРНА ЦРКВА У МОСТАРУ: Свештенство страхује за безбедност

Новости онлине

07. 12. 2022. у 17:05

САБОРНА црква Свете Тројице у Мостару ноћас је поново опљачкана и девастирана, изјавио је старешина цркве Душко Којић, истакавши да страхује за своју, као и безбедност заједнице и тог светог храма.

ОПЉАЧКАНА САБОРНА ЦРКВА У МОСТАРУ: Свештенство страхује за безбедност

Printscreen/Jutjub/FENA

Због вандализма Саборна црква Свете Тројице у Мостару више не светли, а неће се чути ни звона, нити ће радити сатови који су били симбол мултиетничког града.

Којић је рекао да је штета непроцењива.

„Питање је да ли може да се врати све у исто стање у којем је било. Покидани су сви каблови који доводе струју у Саборну цркву и омогућавају рад звоника, осветљења и сата. Питам се — да ли је ово порука да неко не жели да светли Саборна црква, да се не чују звона“, изјавио је Којић.

Он је подсетио да ово није први пут да је Саборна црква опљачкана, наводећи да се то у овој години догодило 10 пута.

Како преноси РТРС, Којићу је пре извесног времена опљачкан стан.

„Нисмо то пријављивали у јавности из уверења да ово није напад на цркву већ да је то дело лопова. Ја се данас не осећам безбедно у Мостару. Да ли радови на цркви овако дуго трају зато што постоји жеља да се ова црква не обнови? На сваки наш корак напред неко нас врати три корака уназад. Ово је скандалозан и вандалски чин. Растројен сам емотивно као човек и свештеник“, навео је Којић и додао:

„Јутрос су православни свештеници у сузама у Саборној цркви. Ово је прешло све границе“.

Додик: Овакви напади шаљу поруку Србима да за њих нема живота у Федерацији

Председник Републике Српске Милорад Додик данас је најоштрије осудио вандалски напад на Саборну цркву Св. Тројице и све надлежне институције да што пре открију починиоце.

„Најоштрије осуђујем срамни вандалски напад на Саборну цркву Свете Тројице у Мостару. Овакви напади угрожавају суживот у Мостару, јер шаљу поруку Србима да за њих нема живота у Федерацији“, написао је Додик на Твитеру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

Коментари (0)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао