"НЕНО АЛЕРТ" СТИГАО У ХРВАТСКУ: Покренут систем упозорења за помоћ у проналажењу нестале деце

Novosti online

01. 12. 2022. у 13:56

СИСТЕМ за тражење нестале деце "Амбер алерт", под називом "Нено аларм", представљен је у хрватском Министарству унутрашњих послова, а на конференцији за новинаре наглашено је да је вероватноћа проналажења несталог детета већа када је више људи укључено у потрагу, нарочито у прва 24 часа.

НЕНО АЛЕРТ СТИГАО У ХРВАТСКУ: Покренут систем упозорења за помоћ у проналажењу нестале деце

Фото: Илустрација/Unsplash

У случају нестанка детета МУП ће обавестити компанију Мета, која ће иницирати упозорење, односно Нено аларм грађанима - корисницима друштвених мрежа "Фејсбук" и "Инстаграм" - у кругу од 60 километара од места у којем је дете последњи пут виђено.

Упозорење ће садржавати основне податке о несталом детету и повезницу на његов профил на интернет страници Националне евиденције несталих особа, преноси Срна.

Корисници се могу вратити на упозорење за појединости које су можда пропустили и, што је још важније, могу поделити упозорење својим пријатељима и тако допрети до шире публике, те помоћи у идентификацији и лоцирању несталог детета у кратком временском периоду, наводе из МУП-а.

- Обратите пажњу ако видите упозорење о несталом детету. Сви морамо радити заједно како бисмо децу заштитили, те их безбедно вратили домовима - поручују из МУП-а Хрватске, а преносе хрватски медији.

У случају поништења дојаве, односно ако дете буде раније нађено, надлежна јединица МУП-а шаље Мети одговарајућу е-поруку с кратким описом резултата.

По завршетку акције о томе се обавештавају корисници Фејсбука и Инстаграма, навео је хрватски МУП.

У саопштењу се додаје да је Хрватска 30. земља у којој је покренут тај систем узбуњивања.

Пројекат је подржала и омбудсман за децу Хеленца Пирнат Драгичевић која је истакла да је нестанак сваког детета позив на узбуну и захтева хитан, стручан и координиран озбиљан приступ и ангажман стручњака у потрази.

Она је оценила да је систем узбуњивања "Нено аларм" важан корак који ће омогућити брзо реаговање великог броја грађана и система на нестанак детета и њихово укључивање у потрагу, пренео је МУП у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?