САРАЈЕВО УДАРИЛО НА НЕМЦА: Алкалај на седници Савета безбедности оптужио Шмита за дестабилизацију земље

Novosti online

02. 11. 2022. у 23:07

АМБАСАДОР БиХ у УН Свен Алкалај на седници Савета безбедности оштро је критиковао Кристијана Шмита, оптуживши га да је предузео радње супротне Анексу 10 Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ, доводећи је у стање дестабилизације.

САРАЈЕВО УДАРИЛО НА НЕМЦА: Алкалај на седници Савета безбедности оптужио Шмита за дестабилизацију земље

Фото: РТРС

Он је истакао да је Шмит у потпуности уништио принцип владавине права који подразумева равноправност свих пред законом, без изузетка.

Алкалај је навео да је БиХ уставом утврђена као демократска земља која делује под владавином права и слободним и демократским изборима, а да је Шмит тај принцип прекршио наметањем измена изборних правила по завршетку избора.

Према његовим речима, Шмит је преварио све бираче у БиХ, јер би они сигурно гласали другачије да су били упознати са новим изборним правилима.

Алкалај је навео да је Шмит преварио све актере избора, односно политичке партије и независне кандидате, који би понудили другачије изборне листе и изборни програми који би били у складу са новим изборним правилима.

- Како БиХ може спровести свој уставни принцип да је демократска земља, ако се мењају правила избора правила избора после избора? То никако не може, а високи представник је тај који је то онемогућио, који у свом раду нема право да ради било шта супротно Уставу БиХ. Да ли то значи да БиХ и њени грађани нису довољно добри за потпуну демократију? - упитао је Алкалај.

Према његовом мишљењу, друга спорна ствар је то што је Шмит наметнуо овакве измене Изборног закона БиХ чије се вредновање спроводи кроз математичку формулу и коефицијент за учешће у изборном процесу.

- То значи да имате држављана БиХ који су етничка мањина у одређеним деловима земље и који имају коефицијент од на пример 0,5, док грађани исте националности у јужном делу БиХ имају коефицијент 1,5, што им даје већа права и шансе у изборном процесу. То је крајњи облик етничке дискриминације, који је забрањен актима УН као што су Конвенција о грађанским и политичким правима и Европска конвенција о људским права и основним слободама - додао је Алкалај.

Трећа спорна ствар за Алкалаја је то што је Шмит наметнуо амандмане на Устав Федерације БиХ користећи два различита пописа, један из 1991. и други из 2013. године, наводећи да његова одлука показује намеру да у сарадњи са Хрватском обезбеди неограничено учешће у власти за једну политичку странку - ХДЗ која је огранак те политичке странке из Хрватске, преноси РТРС.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

МАРИЋ, БИКОВИЋ, КОСТИЋ... Колико су високи наши глумци?