ЗА МИР И СТАБИЛНОСТ СРПСКЕ: Детаљи општих избора у БиХ, грађани гласали на 5.903 бирачка места

С. МИШЉЕНОВИЋ

03. 10. 2022. у 06:13

ГРАЂАНИ Босне и Херцеговине јуче су на општим изборима бирали политичке представнике који ће наредне четири године бити на челу како ентитетских, тако и заједничких институција БиХ.

ЗА МИР И СТАБИЛНОСТ СРПСКЕ: Детаљи општих избора у БиХ, грађани гласали на 5.903 бирачка места

Милорад Додик, Фото АП

Како је у поподневним сатима саопштила Централна изборна комисија, до 15 часова на биралишта је изашао 1.164.261 гласач или 35 одсто.

Општи избори су дошли у тренутку када БиХ пролази кроз можда најтежи период унутар политичких односа, док истовремено део међународне заједнице жели да угура БиХ у НАТО, мимо воље Срба и Републике Српске, у чему су им главни савезници Бошњаци. Уз то, притисак Запада што директно, што преко ОХР на Српску достигао је максимум.

У условима највеће политичке напетости од потисивања Дејтонског споразума и окончања рата грађани БиХ, њих 3.368.666, који имају право гласа, могли су јуче да заокруже своје фаворите међу 7.258 кандидата. На изборима су се бирала три члана Председништва БиХ, 42 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, председник РС и два потпредседника РС, 83 посланика у Народној скупштини Републике Српске и 98 посланика за Представнички дом Парламента Федерације БиХ који су и кандидати за кантоналне скупштине. На гласачким листићима ове године било је 127 политичких субјеката, и то 72 политичке странке, 17 независних кандидата и 38 коалиција. Гласање се одвијало на 5.903 бирачка места, од чега је 21 у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у 15 држава.

У Републици Српској главна битка водила се за избор председника РС, где су кандидати Милорад Додик испред СНСД и Јелена Тривић испред ПДП. Друга по важности политичка утакмица била је за место српског члана Председништва БиХ између Жељке Цвијановић (СНСД) и Мирка Шаровића (СДС).

Одмах по гласању, Милорад Додик изјавио је да су људи опредељени да гласају за стабилност, мир и сигуран живот:

- То је оно што ће определити људе како да гласају, а не неки трач и галама. Они који добију изборе биће додатно обавезни народу да у незгодним временима нађу најбоља решења и дају одговоре на изазове који нимало неће бити лаки.

Он је напоменуо да је народ схватио да су окупљање, мир и стабилност залог за сигурну будућност.

Кандидат СНСД за српског члана Председништва БиХ поручила је да Република Српска почива на демократским принципима.

- Желим Републици Српској да се у наредном периоду стабилно креће кроз изазове на глобалном плану и сигурна сам да ћемо то успети - рекла је Цвијановићева.

Кандидат СДС за српског члана Председништва БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је ово време када ће грађани да гласају за себе и да размишљају о себи и својој будућности:

- Верујем да ће овај процес проћи у реду, иако знамо да има одређених проблема на неким местима. Надам се да ћемо у једном демократском процесу добити члана Председништва БиХ и председника РС, посланике за Представнички дом парламента БиХ и Народне скупштине Српске.

Шаровић је пожелео да излазност буде највећа до сада, што би био знак да ће изборна воља грађана бити испоштована, а он је истакао да је поштује, ма каква била:

- Надам се успеху и верујем да ћемо добити оно што су грађани желели и тражили.

Кандидат за председника РС Јелена Тривић истакла је да очекује велику излазност грађана и своју победу, као и победу кандидата Шаровића. Тривићева је истакла да ће, уколико буде изабрана за председника Републике Српске, пратити националну политику која се креира у Београду.

У Федерацији БиХ главна битка се водила око бошњачког члана Председништва, где су кандидати били Бакир Изетбеговић испред СДА и Денис Бећировић, члан СДП. Изетбеговић је после гласања изјавио новинарима да верује у победу и промену у позитивном смислу у том највишем државном телу:

- Мислим да ће се констелација променити у позитивном смислу у Председништву БиХ, да ће бити мање оних који праве проблеме, а нешто више разумнијих снага.

За место хрватског члана Председништва надметали су се Борјана Кришто, кандидат ХДЗ БиХ, и Жељко Комшић, испред Демократског фронта. Најјачи хрватски политичар у БиХ Драган Човић, иначе председник ХДЗ БиХ, био је носилац листе за Парламент БиХ јер чека фотељу председавајућег Савета министара која припада Хрватима у наредне четири године.Комшић је јуче по изласку са бирачког места у Сарајеву изјавио да ће "бити потребно пуно мудрости и хладних глава у будућности" и да очекује да буде настављено све ово што је сад привремено заустављено због кампање и избора.

Избори у БиХ су протекли под будним оком ОХР и међународне заједнице. Кристијан Шмит, високи представник којег не признаје РС, и који је пар месеци пре гласања наметнуо измене изборног закона како би појачао казне за политичаре, надгледао је изборни процес и посетио Источно Сарајево да се увери да ли у РС процес тече по закону.

Након обиласка биралишта, Шмит је изјавио да се уверио да се сва права и процедуре поштују, додајући да је веома важно то што су посматрачи на својим местима, не само они које су поставиле политичке партије него и они из невладиног сектора, попут посматрача Коалиције "Под лупом".

- Имали смо у ранијем периоду широм света ситуације у којима бирачи нису прихватили резултате избора што није добро, али ако постоје било какви докази о преварама, постоје закони којима ће то бити санкционисано - казао је Шмит.

ЏЕЈМС БОНД ОПРЕМА

КАКО би ипак успели да докажу за кога су гласали, грађани су ове године прибегли модернијим методама од сликања гласачких листића мобилним телефоном. Пошто чланови бирачких одбора гледају како гласачи попуњавају листиће, грађани су понели наочаре за снимање. Оваква два случаја је открила полиција РС, и то у Источном Новом Сарајеву и општини Илиџа и одузела наочаре, а те две особе пријавила надлежном тужиоцу.

* * * * *

ХАПШЕЊЕ

ПЕТОРО чланова из бирачког одбора Хозићи у Новом Граду ухапшено је због сумње на кривично дело изборна превара, а како сазнајемо, код њих су пронађени и одузети попуњени гласачки листићи као и печати. Како је потврдио Младен Митровић, главни тужилац, брзом реакцијом тужилаштва пет особа ухапшено је због изборних неправилности.

* * * * *

УСПАВАО СЕ

БИРАЧКО место "Циглане" у Сарајеву, каснило је са отварањем више од сат времена јер се председник бирачког одбора успавао. Председника је морала да пробуди полиција. Он се правдао да је радио ноћну, па да је легао мало да се одмори пре одласка на бирачко место и тако је преспавао.

* * * * *

ЏЕЈМС БОНД ОПРЕМА

КАКО би ипак успели да докажу за кога су гласали, грађани су ове године прибегли модернијим методама од сликања гласачких листића мобилним телефоном. Пошто чланови бирачких одбора гледају како гласачи попуњавају листиће, грађани су понели наочаре за снимање. Оваква два случаја је открила полиција РС, и то у Источном Новом Сарајеву и општини Илиџа и одузела наочаре, а те две особе пријавила надлежном тужиоцу.

* * * * *

СЕЛО ПРЕКО НОЋИ "ОСЛЕПЕЛО"

У СЕЛУ Ченгић код Бијељине забележена је једна занимљивост. У том селу чак 80 људи је било "слепо", и била им је потребна помоћ другог лица код гласања. Најзанимљивије је било када су мештани тог села почели да препознају људе. Пошто се радило о већем броју таквих случајева, гласање је прекинуто на два сата, након чега је настављено. Наводно, све потврде мештанима који су преко ноћи "ослепели" издала је иста докторка.

* * * * *

ДРАШКО И БАКА ГОСПАВА

ДРАШКО Станивуковић, градоначелник Бањалуке, дошао је на гласање у пратњи бабе Госпаве.

- Традиционално, за срећу, са баком излазим да гласам. Тако је било 2020. године и било је успешно - поручио је Станивуковић.

* * * * * 

СМРТ

ЖЕНА рођена 1941. године преминула је приликом доласка на гласачко место Грбавица у Сарајеву. Несрећна жена је добила епилептични напад при уласку на бирачко место, а и поред напора чланова Хитне помоћи није јој било спаса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ТУЖНА ПРИЧА ЧУВЕНОГ ГЛУМЦА: Гроб Милана Срдоча скроз запуштен