ГАСА ИМА, АЛИ ЦЕНА ИДЕ У НЕБО: Хрватска се спрема за зиму, нема мањка енергената, али због великих издатака не зна се ко ће се огрејати

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

16. 08. 2022. у 08:45

ЈЕДИНО подземно складиште гаса у Хрватској пуни се по плану и до зиме ће бити готово попуњено, а значајне су и резерве укапљеног гаса у ЛНГ терминалу на Крку.

ГАСА ИМА, АЛИ ЦЕНА ИДЕ У НЕБО: Хрватска се спрема за зиму, нема мањка енергената, али због великих издатака не зна се ко ће се огрејати

Фото Shutterstock

Због тога изгледа да ни грађани ни индустрија не треба да стрепе од несташица гаса уочи зиме, али се сада поставља друго питање - ко ће овај гас моћи да плати?

Наиме, цене су већ сада полетеле у небо, а очекује се и нови талас поскупљења гаса, што ће утицати и на повећање цена струје и осталих енергената.

Рачуни су некима за струју већ сада виши и за 500 одсто, иако разлога за тако драстична поскупљења нема. Ипак, управо толико је у Далмацији поскупела струја за јавну расвету.

Упркос тим вишим ценама већ се сада раде планови за могуће редукције струје, а један од предлога је да градови искључују јавну расвету. Влада такође припрема неке мере за уштеду струје, уз поруку грађанима да несташица за њих неће бити. Друга је ствар да многи неће моћи да плаћају високе рачуне, па ће вероватно бити присиљени сами себи увести редукције.

Питање је хоће ли Хрвати поштовати у потпуности захтеве Европске уније о штедњи енергије за 15 одсто и смањењу температуре у јавним просторима и становима. Многи се већ сада буне и тврде да је некоректно знатно поскупети струју и гас и тражити да станови и канцеларије буду хладни.

Многе фирме планирају да људи раде од куће, како се на послу не би смрзавали, а немачки модел да јавни простори буду грејани до 19 степени, у Хрватској је једноставно незамислив.

Због пораста цена енергената Хрватска је већ сада најскупља земља у региону. Цене у суседној Словенији и Мађарској ниже су и за 40 до 50 одсто, а јефтинија је и Италија.

Шопинг-туризам све је више излаз из зачараног круга скупоће у Хрватској, па су тако све чешћи одласци преко границе да се купи зејтин, тоалетни папир и храна за кућне љубимце.

ТУРИСТИ

АКО се настави овај цунами цена, стручњаци тврде да ће Хрватска веома брзо изгубити и туристе и туризам као индустрију. Већ сада је међу најскупљима на Медитерану, а нови удар цена због пораста енергената већ следеће лето отераће туристе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ОКАНОВИЋ ТОКОМ РАТА ЖИВЕО У ЛАЗОВИЋЕВОМ ДОМУ: Због онога што је учинио за мене, првом сину сам дао име Данило