ЧЛАНОВИ МОЋНОГ КОЛУМБИЈСКОГ КЛАНА ПАЛИ У ХРВАТСКОЈ: На његовом челу био човек кога су сматрали другим Ескобаром

Novosti online

08. 06. 2022. у 21:54

НАКОН што је у уторак објављена вест о рекордној заплени кокаина од стране италијанске полиције и разбијању дела мреже злогласног колумбијског Заливског клана, загребачка полиција је у среду саопштила да су у Хрватској ухапшена двојица хрватских држављана старости 37 и 33 године на основу Европског налога за хапшење (ЕУН) .

ЧЛАНОВИ МОЋНОГ КОЛУМБИЈСКОГ КЛАНА ПАЛИ У ХРВАТСКОЈ: На његовом челу био човек кога су сматрали другим Ескобаром

Фото АП

Незванично се сазнаје да је реч о Милану М. (37) и Радивоју Саши В. (33), који су осумњичени да су камионима превозили кокаин за нарко-картел.

Након хапшења, истражитељи су по наредби надлежног суда извршили претрес просторија и возила које користе осумњичени, а личко-сењски полицајци претресли су просторије на подручју Карлобага које користи 33-годишњак.

Приликом претреса пронашли су више мобилних телефона, лаптоп, дигиталну вагу и одузели 33-годишњи аутомобил Шкода загребачких регистарских ознака. Након завршеног криминалистичког истраживања, њих двојица су предати притворском надзорнику, након чега ће бити саслушани у надлежном државном тужилаштву ради извршења европског налога за хапшење. У сличним случајевима државно правобранилаштво најчешће тражи од надлежног суда да одреди тзв. екстрадициони истражни притвор који може трајати до изручења држави чланици молиљи.

Подсетимо, италијанска полиција саопштила је да је запленила 4,3 тоне кокаина, чија се улична вредност процењује на 240 милиона евра. То је једна од највећих заплена у Европи, којој је претходила међународна истрага у којој су расписани налози за хапшење 38 особа у шест земаља - Италији, Словенији, Хрватској, Бугарској, Холандији и Колумбији.

Истрага је трајала више од годину дана, а одузето је чак 1,85 милиона евра у готовини. Разбијање Заливског клана почело је у октобру прошле године хапшењем вође групе Дарије Антоније Усуге „Отонијел”. Упоређивали су га са озлоглашеним краљем дроге Паблом Ескобаром, а САД су за његову главу нудиле пет милиона долара. После седам година скривања, лоцирали су га у прашуми близу границе са Панамом. У акцији хапшења учествовало је 500 војника и 22 хеликоптера.

Занимљив детаљ довео је истражитеље до Отониела. Наиме, како Отониел има проблема са леђима и заглављеним пршљеновима, свака сеоска колиба у којој се сакрио морала је да има ортопедски душек. Траг су пратили полицајци, а поред њега је и након хапшења пронађен ортопедски душек.

Он је почетком маја ове године изручен САД. Тамо ће се, осим за шверц кокаина, суочити са оптужбама за убиство полицајаца, сексуално злостављање деце и врбовање малолетника за чланове злогласног картела.

Процењује се да је Заливски клан одговоран за шверц између 180 и 200 тона кокаина годишње и да има око 1.800 регрутованих чланова, углавном из крајње десничарских паравојних група.

Италијански истражитељи, који су задали тежак ударац Заливском клану, кажу да су открили густу мрежу веза између јужноамеричких произвођача кокаина и европских купаца повезаних са италијанским криминалним организацијама које делују широм Италије, укључујући Калабрију, одакле је „Ндрангета“.

Полиција је пратила 19 узастопних испорука дроге од маја прошле године, што им је омогуц́ило да идентификују „важне посреднике“ у глобалном систему трговине дрогом и „значајан број“ носача.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО - ДОЈАВА О БОМБИ У ТРЖНОМ ЦЕНТРУ У РАКОВИЦИ: Евакуација у току, полиција на терену

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)