ЛГБТ ПАРОВИ МОГУ БИТИ РОДИТЕЉИ: По одлуци суда, истополни партнери у Хрватској моћи ће да усвајају децу

Танјуг

26. 05. 2022. у 13:51

ВИСОКИ управни суд Хрватске одбио је жалбу надлежног Министарства и омогућио истополним паровима да могу да приступе процени за усвајање деце при чему, како се наводи, не могу бити дискриминисани по основу своје сексуалне оријентације.

ЛГБТ ПАРОВИ МОГУ БИТИ РОДИТЕЉИ: По одлуци суда, истополни партнери у Хрватској моћи ће да усвајају децу

Фото Приватна архива

Како је саопштено из организације Дугине боје, Суд је одбио аргументацију Министарства којом истосполни парови не би смели да приступе процени за усвајање деце због циља "заштите интереса детета".

Суд је ову одлуку донео у предмету партнера Младена Кожића и Иве Шеготе, којима је сада омогућен приступ поступку за усвајање детета, саопштено је на конференцији за новинаре у Загребу, пренели су хрватски медији.

Кожић и Шегота су се, наиме, пријавили у центар за социјалну заштиту пре шест година у жељи да постану усвојитељи, али су у два наврата одбијени зато што су у животном партнерству. Након дуге правне битке 2020. успешно су постали удомитељи двоје деце.

Првостепени управни суд прошле је године донео пресуду да могу постати и усвојитељи, а након жалбе Министарства, коначно је пресуда Високог управног суда уклонила све дилеме.

Шегота и Кожић су новинарима, између осталог, рекли да је шест година изгубљено и да то, кажу, иде на душу политици.

- Шест изгубљених година те деце иде на душу политици која је у име одбране тзв. традиционалних вредности била спремна да гази право на породицу деци коју је друштво заборавило, рекли су Шегота и Кожић.

Из организације Дугиних боја су саопштили да ова пресуда има далекосежне последице за права LGBTIQ особа и истополних парова у Хрватској.

БОНУС ВИДЕО: НОВА АТРАКЦИЈА НА КИПРУ: Вода крије луку стару два миленијума, обилазак са ронилачком опремом

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕСИ ПОГОДИЛИ ХРВАТСКУ: Епицентар код острва Хвар