ХРВАТИ БЛОКИРАЛИ НОВАЦ ЗА ИЗБОРЕ! Кулминирала политичка криза у БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 05. 2022. у 07:52

ИАКО су општи избори у БиХ расписани за 2. октобар, њихово одржавање је и даље под знаком питања.

ХРВАТИ БЛОКИРАЛИ НОВАЦ ЗА ИЗБОРЕ! Кулминирала политичка криза у БиХ

Фото: Кликс

Хрватски министри у Савету министара БиХ нису подржали усвајање одлуке о издвајању средстава од 12,5 милиона КМ за одржавање општих избора јер је та одлука, како је појаснио министар финансија, Вјекослав Беванда, супротна Закону о финансирању институција БиХ.

Након што је одлука о финансирању избора "пала" у Савету министара, неизвесност око одржавања избора у БиХ је додатно порасла, а у целу причу су се упетљале и стране амбасаде које су осудиле потез хрватских министара из Савета министара (СМ) БиХ и оптужили их да блокирају одржавање избора у БиХ.

Како тврде извори "Новости", блокирање усвајања средстава за изборе је само наставак борбе бошњачке и хрватске политичке елите око Измена изборног закона БиХ и где Хрвати не желе да улазе у изборни циклус са истим правилима, јер су свесни да ће поново бошњачким гласовима бити изабран хрватски члан ПБиХ.

Зоран Тегелтија, председавајући СМ БиХ позвао је да се настави са припремама за спровођење избора у октобру, и додао да ће новац ЦИК имати када буде неопходан.

РАЗГОВОРИ СА ШАРЛОМ МИШЕЛОМ

ПРЕДСЕДНИК Хрватског народног сабора БиХ Драган Човић најавио је могућност усвајања документа о изборној реформи приликом доласка председника Европског савета, Шарла Мишела у Сарајево, до краја ове седмице.

- Што ће све бити садржај разговора са Мишелом, не желим нагађати, али према структури састанка јасно је да је тема актуелна политичка ситуација у БиХ, изборни процес, како осигурати да имамо што мање политичких проблема - рекао је Човић.

- Жао ми је што смо дошли у ову ситуацију у вези са финансирањем избора. Непотребно инсистирање да се обезбеди новац до тачно одређеног датума доводи нас у ову ситуацију у којој се данас налазимо - рекао је Тегелтија.

Ненад Нешић, председник ДНС, каже да је страх од избора једино објашњење зашто нису на време обезбеђена средства.

- Да је постојала искрена намера, да није било страха од избора, фискални оквир би био усвојен на време као и буџет институција БиХ за 2022. годину. На измаку смо маја, а чак ни Нацрт буџета институција БиХ за текућу годину није угледао светлост дана. Шта је то ако не опструкција! - поручио је Нешић.

Иначе, у причи око организовања избора у БиХ занимљиво је да из ЦИК БиХ још увек ћуте на дешавања око неусвајања одлуке за финансирање избора. "Новости" су контактирале Суадом Арнаутовићем, председником ЦИК БиХ, али он није био расположен да коментарише последњу одлуку Савета минстара. Исто тако нису били рапсоложени за разговор ни остали чланови те комисије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)