ДРАМА У ЗАВЕЈАНОМ АВИОНУ: Млади лекар - Сарајлија спасавао животе, људи су почели да губе свест (ФОТО)

Novosti online

26. 01. 2022. у 21:13

СНЕЖНА олуја у Истанбулу изазвала је обуставу летова из овог града, али и погоршано здравствено стање путника у авиону.

ДРАМА У ЗАВЕЈАНОМ АВИОНУ: Млади лекар - Сарајлија спасавао животе, људи су почели да губе свест (ФОТО)

Фото: Кликс.ба/Приватна архива

Путници су били сатима затворени у летелици, а срећом је међу њима био и лекар, Амар Решидовић из Сарајева, који је морао да интервенише.

На повратку из Дубаија, где је био на одмору, Решидовић је преседао у Истанбулу. Због снежне олује и немогућности полетања авиона према Сарајеву, у летелици је био затворен седам сати. Након уласка у авион снег је почео да пада, а писта је веома брзо била прекривена снегом. Решидовић своје искуство из авиона започиње речима да је авион таксирао по писти док није стао између два авиона и више се није померао.

– Чекали смо да се време стабилизује 20 минута, па затим два сата, али свака два сата после јавио би се капетан с новим информацијама. Седам сати сам провео у авиону који је био угашен, без струје и без кисеоника – рекао је Решидовић.

Истиче да су људи паничили с обзиром на то да је авион био пун и да многи због спајања летова нису спавали више сати.

Стјуардеса питала да ли у авиону има доктора

Око 17 часова стјуардеса је на разгласу питала да ли у авиону има доктора. Од 200 путника Решидовић је био једини доктор те се одазвао позиву стјуардесе како би помогао старијем држављанину Турске.

– С обзиром на то да је авион био угашен и да га је ветар поприлично љуљао, људи су почели да губе свест. Старији мушкарац из Турске је отежано дисао, имао ју убрзан пулс, повишен притисак, био је дехидриран и прекривен хладним знојем. Тражио сам да се човеку прикључи кисеоник маска с тим да се чекало одобрење капетана. Сви су то успаничено посматрали. С обзиром на то да је био дехидриран, дао сам му течности, а од авионске екипе сам тражио да отвори врата. Једна су заледила, па су успели да отворе друга, како би се пацијент стабилизовао – испричао је Решидовић.

Додаје да је приликом прве интервенције добио позив и за другу интервенцију, на другој страни авиона, где је млађа девојка губила свест. Осим тога, била је и анксиозна јер је пре десетак дана имала корона вирус, а након смиривања и прегледа приметио је да је пулс убрзан.

– Убрзо је и она постала стабилна. Након тога сам попунио рапорт за оба пацијента, а сви су били захвални на интервенцијама. После тога још два сата смо седили у авиону, где сам ишао од једног до другог пацијента и пратио њихово стање. Аутобус је дошао до авиона и пребацио нас на аеродром, где смо ево већ три дана затворени и чекамо летове – изјавио је.

БОНУС ВИДЕО - Аеродром у Београду под снегом

(Кликс.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)