ДЕДОВИНУ БРАНЕ ОД КАНТОНА: Више од 400.000 наших сународника из Федерације БиХ може да остане без имовине

В. Ц. С.

26. 01. 2022. у 10:00

КАНЦЕЛАРИЈА за помоћ Србима избеглим из Босне и Херцеговине у заштити њихове имовине у Федерацији БиХ почела је у уторак са радом у Београду. У Републици Српској већ постоји шест таквих канцеларија, а најављено је отварање још једне, у Новом Саду. Процене су да око 400.000 Срба полаже право на некретнине у Федерацији БиХ.

ДЕДОВИНУ БРАНЕ ОД КАНТОНА: Више од 400.000 наших сународника из Федерације БиХ може да остане без имовине

FOTO: Novosti

Усклађивање земљишних књига, односно "хармонизација катастарских података", почела је 2014, али многи Срби избегли из БиХ, пре свега они у иностранству, нису о томе били обавештени. Власти у Федерацији јавне позиве за поступке не шаљу лично, већ их објављују у "Службеном гласнику" и локалним новинама, који расељеним Србима нису доступни. Тако је многима имовина остала укњижена на друге власнике - кантон, општину или појединца, после 10 или 20 година непрекидног коришћења.

Шеф Представништва РС Млађен Цицовић подсетио је да је Влада РС позвала избегле да се јаве подручним канцеларијама ради правне помоћи. За два месеца кампање у прошлој години формирана су 3.254 нова предмета, што је око 78 одсто од укупног броја отворених током претходне три и по године.

На заштити права Срба из БиХ укључила се и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

- Пре рата на територији Федерације БиХ живело је 541.000 Срба, а према попису из 2013. само 56.000, десет пута мање. Пошто се позиви носиоцима имовинских права, када су она предмет поступка, не шаљу лично, Срби у избеглиштву и расејању губе дедовину само зато што нису правовремено обавештени да је њихова имовина предмет поступка - каже Арно Гујон, први човек Управе, апелујући на Србе да провере на кога се земља њихових предака води.

Портал "Српска земља", на којем се могу наћи све информације и обрасци неопходни за остварење имовинских права, представљен је у уторак. Представник РС Ђорђе Радановић навео је да сваки Србин из Федерације који има земљу у том ентитету може са сајта "Српска земља" да преузме Закон о земљишним књигама и друге акте, као и информаторе о начину покретања оставинске расправе. Ту су и разни обрасци, попут онога за подношење захтева за упис у матичну књигу умрлих и за отклањање грешака у грунтовници, а ту су и бројеви телефона судова и општинских катастара и свих канцеларија за стручну правну помоћ Србима.

ПОМОЋ СРБИЈЕ

ДА ће Србија помоћи Србима из БиХ, каже и комесар за избеглице Владимир Цуцић, који их позива да сами потраже своју имовину. Како је рекао, направљен је приручник за пријаву и заштиту права на непокретностима у Федерацији и ускоро ће бити доступан код свих повереника Комесаријата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића