СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СПРЕМА ВОЈСКУ: Министарка одбране најавила - ако НАТО затражи, укључиће се у евентулани сукоб у Украјини

Novosti online

25. 01. 2022. у 12:23

НОВА македонска министарка одбране Славјанка Петровска рекла је да постоји могућност да се војска те државе, уколико НАТО затражи, укључи у евентуални војни конфликт између Украјине и Русије, јављају македонски медији.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СПРЕМА ВОЈСКУ: Министарка одбране најавила - ако НАТО затражи, укључиће се у евентулани сукоб у Украјини

Фото: РСМ

Северна Македонија се залаже за дипломатско решење спора између Русије и Украјине, али постоји могућност да се укључи у евентуални конфликт, уколико тако нешто затражи НАТО, рекла је министарка одбране Славјанка Петровска.

Такав потез би био могућ само уз сагласност председника Северне Македоније Стеве Пендаровског.

Петровска је, такође, навела да македонске оружане снаге већ припремају анализе могућег ангажмана у овом конфликту, али је истакла да одлука о евентуалном учешћу македонских војника није донета.

Македонску јавност узнемириле су изјаве министарке одбране Славјанке Петровске, а председник Стево Пендаровски је јавности појаснио да се спроводе процедуре за повећање борбене готовости, али да није донета одлука о војном ангажовању у евентуалном војном сукобу.

Фото: Новости архива

- Република Северна Македонија, као део НАТО-а, заједно са осталим чланицама учествује у процесу планирања начина да се Алијанса приближи растућим тензијама у том региону. Иначе, НАТО није донео одлуку о војном уплитању у евентуални сукоб, већ је то само обавезна процедура за подизање нивоа мобилности у ситуацији појачаних тензија у региону који се граничи са неколико чланица Алијансе - рекао је Пендаровски за македонски портал Плусинфо.

БОНУС ВИДЕО:

АКЦИЈА УНС-А И ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Вакцинација 105 новинара Северне Македоније у Врању

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ВЕТАР ОБАРАО ДРВЕЋЕ, ПОПЛАВЉЕНИ ПУТЕВИ: Снажно невреме погодило Хрватску, велика штета у копривничком подручју (ВИДЕО)