И ЈАНША УДАРИО НА КИНУ: Премијер Словеније на телевизији најавио отварање представништва на Тајвану

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

24. 01. 2022. у 08:10

ИЗЈАВА словеначког премијера Јанеза Јанше индијској телевизији да је намера да на Тајвану отвори трговачко представништво изазвала је бурне реакције у Кини, али и "дежели".

И ЈАНША УДАРИО НА КИНУ: Премијер Словеније на телевизији најавио отварање представништва на Тајвану

Јанез Јанша, Фото Танјуг/АП

Реаговао је и шеф државе Борут Пахор, који каже да Словенија подржава начело "једне Кине", а силна нервоза завладала је међу привредницима који се боје економских последица те несмотрене изјаве. Наиме, Словенија извози у Кину производе у вредности 300 милиона долара и могуће санкције ако заиста буде отворено представништво на Тајвану у Словенији могло би довести до обуставе многих послова.

Три месеца пред парламентарне изборе у Словенији многи оцењују да Јанша покушава да "пумпа" мишиће не само на унутрашњем, већ и спољном плану. Тај непотребни сукоб са Кином сматра се популистичким потезом премијера који губи популарност и међу десним бирачима. Али да све није тако безазлено, указују привредници великих словеначких компанија који су већ добили назнаке да би Кинези могли да откажу уговоре о сарадњи.

"Већ сада су нам неки уговори отказани", поручују привредници, и упозоравају да је ово најгори тренутак да се покваре односи Словеније и Кине. Иако словеначки извоз није спектакуларан, губитак 300 милиона долара за многа би предузећа значило пут у катастрофу, а било би великих проблема и за оне који увозе поједине делове за индустрију из Кине.

- То би ланчано повукло у проблеме компаније које извозе у Немачку или Француску, јер би отказивали наруџбе које ми не можемо у року испоручити. Мала Словенија свакако се не може на тај начин супротстављати моћној Кини, тврди Чрт Костевец са Економског факултета у Љубљани.

Помирљиво је реаговао и Јаншин министар економије Здравко Почивалшек, који каже да личне ставове не треба мешати са националном политиком.

Да је паника око несмотрене иницијативе Јанеза Јанше потпуна, показује и реакција шефа дипломатије Анже Логара како је сарадња Словеније и Кине преважна за словеначку економију.

ВЕЛИКА ГРЕШКА ПРЕМИЈЕРА

Ређају се осуде Јаншиних најава, међу којима је и крајњи десничар Змаго Јелинчич осудио премијерове изјаве.

- Урадио је велику грешку проглашавајући Тајван за главну тачку економске сарадње. Те грешке штете Словенији - каже Јелинчич. Реаговала је и цела опозиција, пре свега леве странке које поручују да се Словенија сврстала међу најжешће антикинеске државе на свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ХУЛИГАНИ ИЗ ТОРЦИДЕ ОСТАЈУ ИЗА РЕШЕТАКА: Суд одредио једномесечни притвор за 42 навијача Хајдука