ПРАВДА УМИРЕ СА СВЕДОЦИМА Којић: "Злочини у Подрињу имају име и презиме, а то је Насер Орић"

С. МИШЉЕНОВИЋ

19. 01. 2022. у 07:13

ОНО на шта институције РС упозоравају годинама - да најмасовнији и најтежи случајева ратних злочина над Србима неће бити решени пред правосуђем БиХ, јер нема воље да се то учини - јуче је потврдио и председник ВСТС Халил Лагумџија, поручујући да су рокови постављени у Ревидираној стратегији за рад на предметима ратних злочина БиХ били нереални, те да до 2023. неће бити испуњени.

ПРАВДА УМИРЕ СА СВЕДОЦИМА Којић: Злочини у Подрињу имају име и презиме, а то је Насер Орић

Гробље српских жртава у Сребреници, Фото М. Којић

- Одређени број тих предмета ће трајно остати без решења јер сведоци умиру - изјавио је, између осталог, Лагумџија.

Главни инспектор МУП РС за истраге кривичног дела ратног злочина Симо Тушевљак такође сматра да масовни и најтежи злочини над српским народом - попут Сарајаве, Подриња, Горажда, Херцеговине... - очигледно никада неће добити правосудни епилог, јер су још од формирања правосуђа БиХ ти предмети заробљени у нечијим фиокама.

- Тврдња да ратни злочин не застарева, у случају српских жртава, нажалост, није тачна, јер са смрћу починилаца и сведока умире и правда - наглашава Тушевљак.

Симо Тушевљак, Фото РТРС

Председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Сребренице Бранимир Којић каже да политичко Сарајево и део међународне заједнице не жели да се сазна истина.

- Не занима их геноцид над Србима у Подрињу, ни то што у Сребреници није било геноцида, ма колико нам уводили законе који нам забрањују да то кажемо. Злочини у Подрињу имају име и презиме, а то је Насер Орић. Врх бошњачке политике се састаје са овим зликовцем и криминалцем, дајући му новац да потплаћује сведоке не би ли мењали исказе. Елфета Весељи је управо зато добила срамотно ниску казну за убиство малог Слободана Стојановића, па је јасно да се предмети морају вратити ентитетским судовима, да би правда иоле била задовољена - закључује Којић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)