ПРОМЕЊЕНИ РАДНИ ПРОЦЕСИ: У Словенији због ковида рад од куће повећан 100 пута

Танјуг

09. 01. 2022. у 11:38

ПАНДЕМИЈА Ковид-19 имала је велики утицај на радне процесе у Словенији, јер је прошле године у тој земљи за рад од куће било пријављено 217.428 људи, што је 100 пута више него у 2019. години пре короне.

ПРОМЕЊЕНИ РАДНИ ПРОЦЕСИ: У Словенији због ковида рад од куће повећан 100 пута

Фото: shutterstock.com.

Са новом варијантом омикрона, очекује се да ће се овај тренд наставити, док се велике законске промене још не назиру, наводи СТА.

У Словенији евиденцију о раду од куће води Инспекторат рада. Након избијања пандемије новог корона вируса у марту 2020. године, инспекторат је био приморан да промени свој систем због пораста броја регистрација људи који раде од куће.

Према подацима инспектората, само 2.037 радника било је пријављено за рад од куће у 2019. години, у поређењу са 217.428 људи у 2021.

Послодавци су накнадно позвали надлежне да поједноставе процедуре и услове за пријаву запослених за рад од куће, чиме се Влада Словеније бавила у оквиру шестог пакета закона о олакшицама за ковид у новембру 2020.

Постављена је електронска форма која омогуцјава послодавцима који су у пословном регистру да брзо обавесте Инспекцију рада о намери да за своје запослене организују рад од куће.

Како показују евиденције, далеко највећји број људи радио је од куће у јануару, фебруару, марту и априлу 2021. године, када је Словенија спроводила строге мере за спречавање ширења новог корона вируса.

БОНУС ВИДЕО:

ДОСИЈЕ: Рат Јерменије и Азербејџана - визуелна реконструкција догађаја

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Данас пада цена горива - ево колико ће појефтинити дизел, а колико бензин