ЕВРОПА САДА ЧЕШЉА ХРВАТСКЕ МИНИСТРЕ: Загреб у 35 предмета о могућим злоупотребама новца из ЕУ

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

04. 01. 2022. у 10:23

НЕПОСРЕДНО пред Нову годину у канцеларију европског јавног тужиоца стигло је чак 35 предмета из Хрватске који указују на могуће злоупотребе новца из европских фондова. Обухваћени су министри из свих могућих ресора. Истрага се бавила и бившим али и садашњим министрима што неке од њих може довести у веома тешку ситуацију.

ЕВРОПА САДА ЧЕШЉА ХРВАТСКЕ МИНИСТРЕ: Загреб у 35 предмета о могућим злоупотребама новца из ЕУ

Фото Ј. Керблер

Све је кренуло од случаја некадашње министарке Габријеле Жалац која сада већ два месеца седи у истражном затвору након што су поступак повели европски истражитељи. Она се сумњичи да је омогућила једној фирми да дође до више од 200.000 евра из европских фондова у вези с послом са израдом компјутерског софтвера.

Занимљиво је да хрватски УСКОК није ни реаговао у овом случају, али су зато европски истражитељи били много конкретнији. Покренут је поступак који би могао да резултира бројним корупцијским радњама у ресору министарке Габријеле Жалац која је била задужена за ЕУ фондове. Иначе, она је хрватској јавности представљена као "сјајан експерт".

Али, сада је очигледно да су проблем са коришћењем европског новца имали и други, па је хрватски УСКОК доставио европским истражитељима бројне предмете који су "код куће" били на чекању. Тако ће могуће малверзације са ЕУ фондовима сада преузети и европска канцеларија и немилосрдно тражити поврат средстава за финансирања која нису одрађена по правилима.

Европску канцеларију пре свега занима да ли је било превара са ПДВ-ом, прањем новца или напросто да средства нису коришћена за оно за што су била одобрена.

ИСКОРИШЋЕНО ЈЕДАН ОДСТО ЕУ НОВЦА

Хрватска се није исказала у повлачењу европског новца када је реч о обнови Загреба и Баније, након катастрофалних земљотреса. До сада је искоришћено мање од један одсто новца које је обезбедио Брисел, што је занемарљиво, а крајњи рок је лето ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)