ХРВАТСКИ ЦРТАЋ ИЗАЗВАО БУРУ: Срби пацови које Томпсон изводи из Книна - шта се крије иза "скандалозног" анимираног филма

Новости онлине

09. 12. 2021. у 11:29

АНИМИРАНИ филм који је освануо на друштвеним мрежама, у ком су Срби приказани као пацови које "чаробни фрулаш" изводи из Книна и трактором их шаље ван Хрватске, изазвао је буру у медијима широм региона.

ХРВАТСКИ ЦРТАЋ ИЗАЗВАО БУРУ: Срби пацови које Томпсон изводи из Книна - шта се крије иза скандалозног анимираног филма

Фото: Принтсцреен

Анимирани филм који је имао наслов "Домовински рат за најмлађе", а који је у међувремену избрисан са друштвених мрежа, је у ствари стари цртаћ из чувене продукције Sily Symphony, који је често приказиван на телевизијама.

Ипак, у овој верзији град Хамелин преименован је у Книн, Чаробни фрулаш у "свирача из Чавоглава", што је јасна алузија на усташког певача Марка Перковића Томпсона. Наратор на хрватском објашњава шта се дешава у Книну, из ког пацове, који представљају Србе, фрулаш изводи уз мелодију песме "Аница, книнска краљица", горепоменутог усташког певача.

Многе је посебно разбеснео део где је сир из цртаћа замењен трактором, који се често погрдно користи као алузија на изгон Срба током операције етничког чишћења Олуја.

Иако су неки медији у Србији пренели информацију о цртаном филму као да је у питању озбиљно пропагандно дело, анимирани филм носи ознаку "Претјеривач" - познате сатиричне странице из Хрватске, што само по себи довољно говори.

Та страница је више пута уклањана са Фејсбука, а неактивна је и сада, о чему је раније говорио Давор Бернардић, некадашњи челник хрватског СДП, који је оптужио ХДЗ да организује гашење сатиричних страница.

Да је у питању сатирична страница види се и на ТикТок каналу Претјеривача. На њему се исмeвају хрватска фудбалска репрезентација, ХДЗ, Здравко Мамић, десничар и националиста Велимир Бујанец, пише Раскринкавање.ме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)