АНТИТЕРОРИСТИЧКА АКЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Приведени антиваксери, сумњиче се за подстицање тероризма

Танјуг

03. 12. 2021. у 15:36

ПРИПАДНИЦИ пет полицијских управа на подручју пет хрватских жупанија приведено је најмање пет особа, међу којима је и Марко Францишковић, вођа антиваксерских протеста, а који се сумњиче да су јавно подстицали тероризам, пренео је хрватски портал Index.

АНТИТЕРОРИСТИЧКА АКЦИЈА У ХРВАТСКОЈ: Приведени антиваксери, сумњиче се за подстицање тероризма

Фото: Огњен Радошевић

МУП је саопштио данас да се у пет жупанија спроводи криминалистичко истраживање због сумње почињеног кривичног дела Јавно потицање на тероризам.

Ради се, наводи се, о истрази због сумњи у радње којима се подстиче на нарушавање темељних уставних, политичких, економских и привредних или друштвених структура Хрватске нападом на фижички интегритет других особа и јавне објекте.

Данашњим радњама обухваћено је више особа с наведених подручја које су под надзором полиције, стоји у саопштењу и додаје да ће током наредних дана полиција радити на прикупљању доказа претресом објеката, возила и друге опреме.

Index незванично сазнаје да су међу приведенима Марко Францишковић, један од говорника на недавно одржаном протесту против цовид-потврда у Загребу и Шибенику, Натко Ковачевић, теоретичар завјере који је 2016. године у ХРТ-овој емисији износио сулуде теорије о "Билу Гатесу који жели побити Хрвате". Сазнају да је међу приведенима и Денис Башнец, који се представља као лекар природне медицине, фитотерапутом, хербалистом и нутриционистом.

Реч је, додаје се, о особама које су у затвореним групама на апликацији Телеграм договарали акције на протесту против ковид потврда у загребу, а неки од њих, додаје се, предлагали су и насилно деловање.

Полиција тренутно претражује њихове просторе, возила и траже оружје, мобилне телефоне, рачунаре, УСБ стицкове и остали материјал који би им био од помоћи у истрази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Како је легендарни Бата Живојиновић добио надимак Животиња