ВОЈНИЦИ У БиХ МОЋИ ЋЕ ДА НОСЕ БРАДЕ: Уставни суд БиХ делимично усвојио Изетбеговићев захтев

Novosti online

02. 12. 2021. у 21:49

УСТАВНИ суд Босне и Херцеговине делимично је усвојио захтев лидера СДА Бакира Изетбеговића и закључио да су „апсолутном забраном ношења браде војницима Оружаних снага БиХ док су у служби и у униформи прекршени право на приватни живот и право на слободу вере зајамчени Уставом БиХ и Европском конвенцијом“.

ВОЈНИЦИ У БиХ МОЋИ ЋЕ ДА НОСЕ БРАДЕ: Уставни суд БиХ делимично усвојио Изетбеговићев захтев

Бањалука повлачи сагласност за Оружане снаге БиХ / Фото Аваз

Уставни суд је, одлучујући о захтеву Бакира Изетбеговића за оцену уставности члана 12. ст. (2) и (4) Правила службе Оружаних снага Босне и Херцеговине, утврдио да оспорене одредбе нису у складу с релевантним одредбама Устава БиХ, преносе босански медији.

Изетбеговић је поднео апелацију Уставном суду БиХ којом је тражио испитивање уставности Правила службе ОС БиХ, којим се не дозвољава ношење браде и хиџаба.

Лидер СДА захтев за оцену уставности упутио је након што је Суд БиХ одбацио тужбу припаднице ОС БиХ Емеле Мујановић против Министарства одбране, која је сматрала да је дискриминисана зато што јој није дозвољено да носи хиџаб. Поред Мујановићеве, судови су одбацили и тужбе неколико мушких припадника ОС БиХ који су тражили да им се омогући ношење браде

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)