БАКИРУ ПРЕТЕ И САНКЦИЈЕ ЗБОГ ХРВАТА! Офанзива међународне заједнице око усвајања измена изборног закона у Босни и Херцеговини

С. МИШЉЕНОВИЋ

30. 11. 2021. у 08:12

УКОЛИКО лидер СДА Бакир Изетбеговић настави да одбија предлоге ХДЗ БиХ и Драгана Човића, председника те странке, око Измена изборног закона БиХ, којим би се спречило да се само бошњачким гласовима изабере хрватски члан Председништва БиХ, а како се десило са избором Жељка Комшића на последњим изборима, Европска унија је спремна да уведе санкције Изетбеговићу, потврђено је "Новостима" у дипломатским круговима.

БАКИРУ ПРЕТЕ И САНКЦИЈЕ ЗБОГ ХРВАТА! Офанзива међународне заједнице око усвајања измена изборног закона у Босни и Херцеговини

Фото Новости

- Председник ХДЗ БиХ је већ преко Хрватске излобирао подршку у ЕУ за измене изборне регулативе БиХ. Сад је притисак на Изетбеговића и бошњачки политички кор - истичу извори.

Како кажу наши извори, Човић је чак понудио неколико опција Изетбеговићу, а међу којима и да се само за изборе формира изборна јединица у Федерацији БиХ са општинама где су Хрвати већина и да се у њима бира хрватски члан Председништва БиХ. Али, и тај предлог је одбио Изетбеговић.

Драган Човић и Бакир Изетбеговић, Фото Аваз

Како би "смекшали" Изетбеговића и бошњачке политичаре да прихвате Измене изборног закона, а које се односе на Федерацију и избор чланова Председништва, у Сарајево су допутовали извршна директорка Европске службе за спољне послове за Западну Европу, Западни Балкан и Турску Ангелина Ајхорст и амерички изласник Метју Палмер. Они ће обавити разговоре са, пре свега, бошњачким политичким представницима на тему измена изборне регулативе, али планирају да чују мишљење и институција БиХ и невладиног сектора.

Вехид Шехић, председник Стратешког одбора Коалиције "Под лупом" каже да је крајњи рок за договор око измена изборне регулативе јануар, јер у мају ЦИК БиХ расписује изборе.

Жељко Бакалар, председник Централне изборне комисије БиХ изјавио је да ће се они прилагођавати свим блокадама и опструкцијама.

- Имали смо такву ситуацију и пред изборе 2020. Оно што је основна порука коју сам ја изнео представницима међународне заједнице јесте да избора мора бити - рекао је Бакалар.

Ненад Стевандић, председник Српског клуба у ПБиХ, каже да ће Српска подржати договор Хрвата и Бошњака, али да је то неизвесно јер СДА не жели договор.

- СДА и Бошњаци желе од Хрвата у ФБиХ да направе мањину. Проблем Изборног закона је што СДА преко њега жели да бошњачким гласовима бира себи подобне Хрвате и Србе. Комшић је прави пример - истиче Стевандић.

Након избора Комшића на изборима пре три године, ХДЗ БиХ је одбио било какву сарадњу са СДА на подручју Федерације, због чега ФБиХ има владу у техничком мандату скоро три године.

Фото Танјуг

ПАЛМЕР: НИКОГА НЕ ПРИТИСКАМО!

ИЗАСЛАНИК САД Метју Палмер (на слици) изјавио је у Сарајеву да он и Ангелина Ајхортс нису дошли са неким одређеним планом или пројектом.

- Ми само желимо да помогнемо политичким странкама да се договоре како би дошло до побољшања функционисања институција и да бисмо помогли БиХ на њеном путу напретка - рекао је Палмер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)