ШМИТОВО ОБРАЋАЊЕ НА СЕДНИЦИ БЕЗ ПРЕДСТАВНИКА ИЗ СРПСКЕ: "Нико нема интерес да врати сат уназад"

Танјуг

28. 10. 2021. у 16:22

ВИСОКИ представник Кристијан Шмит је у данашњем обраћању посланицима Представничког дома ПС БиХ рекао да нико, ко жели да разговара о дезинтеграцији државе, неће бити у могућности да то реализује и поручио да је јасно да нико нема интереса да врати сат уназад.

ШМИТОВО ОБРАЋАЊЕ НА СЕДНИЦИ БЕЗ ПРЕДСТАВНИКА ИЗ СРПСКЕ: Нико нема интерес да врати сат уназад

Фото Аваз

- Међународна заједница неће само немо седети и гледати да се све уништи. Као високи представник позивам вас да радите са мном. Нисам неко ко је дошао да доминира. Грађани не заслужују страх, атмосфера страха и подела убрзаће егзодус младих који већ одлазе због корупције - рекао је Шмит на седници на којој нису присуствовали представници из Републике Српске.

Мишљења је да уз помоћ парламентараца, ЕУ, стабилне валуте и уз добре економске изгледе, постоји могућност за успех.

- Што се тиче оспоравања, то нису права питања, то мора престати, превелик је улог. Ми смо опредељени на мир и сигурност и врло сам осетљив на то. И даље ћу наставити да се састајем са вама, обилазићу градове и регион тражићу да решимо све испред нас - рекао је Шмит и додао:

- То подразумева искорењивање корупције, јачање владавине права, убрзавање развоја економија, имплемантација уставних реформи и разно-разних мера које ће вратити поверење људи.

Говорећи о наметнутим изменама Кривичног закона о забрани и санкционисању геноцида, Шмит је рекао да се те одредбе не односе само на, како је рекао, "један геноцид и злочин и на један народ".

- Ти амандмани служе свим жртвама. Мислим да је неопходно да жртве имају вредно сећање - рекао је Шмит и позвао политичке представнике да не размишљају о прошлости.

- Немојте размишљати о прошлости, а да не размишљате да ће бити боље у будућности...То није лако, али треба се припремити да се донесу закључци о будућности. То је најважније - рекао је.

Онима који су, како је рекао, напустили ово најважније парламентарно тело, поручио је да "одустајање није опција".

- Уставни суд донео је да је држава титулар државне и војне имовине и да Парламентарна скупштина уређује расподелу те имовине. Сигуран сам да заједно можемо наћи добра решења која ће одговорити на промене. Ја вам могу рећи само један начин како то може да функционише. Јасна ми је цела ситуација и треба се обратити одговорним органима, онима у Републици Српској да се врате и прате прописе. То је мој план и то би помогло. Позивам вас да се почнете бавити тим питањем. Неприхватљиво је да институције буду таоци - рекао је, између осталог, Шмит.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Овде су Срби протерали Турке, а Бугари порушили споменик нашим јунацима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)