ПОДИЖУ СПОМЕНИК, А ЗЛОЧИН КРИЈУ: Нико неће знати да су на Казанима убијани Срби

С. МИШЉЕНОВИЋ

28. 10. 2021. у 09:00

ГРАДСКО веће Сарајева усвојило је предлог градоначелнице Бењамине Карић за текст споменика српским жртвама на Казанима у којем се не наводе починиоци злочина - припадници Армије БиХ. Веће је одбило предлог чланова Наше странке да се у тексту јасно истакне ко је убијен и ко су убице, већ је прихватило предлог Карићеве у којем је наведено само "Спомен-обележје Казани", 1992-1995, и порука "Заувек ћемо се, с тугом и поштовањем, сећати наших суграђана".

ПОДИЖУ СПОМЕНИК, А ЗЛОЧИН КРИЈУ: Нико неће знати да су на Казанима убијани Срби

Идејно решење спомен-обележја Казани / Фото Град Сарајево

На предлог Карићеве, наведено је свега 17 имена убијених Срба, иако су усмрћене стотине. Потез градских челника и усвојено решење текста саговорници "Новости" виде као нови пуцањ у Србе убијене за време рата у граду на Миљацки.

- Неко ко први пут дође на Казане и види споменик са овим скандалозним натписом, помислиће да су ту погинули неки планинари или група људи на које се обрушио Требевић. Неће имати никакву представу да се ради о споменику Србима из Сарајева који су на монструозан начин побијени и бачени у јаме - каже Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Он истиче да су Срби који су остали у Сарајеву читав рат одвођени из својих кућа и убијани на Казанима.

- Били су приморани да копају ровове из којих су Бошњаци пуцали на Србе и тунеле којима су шверцовали оружје, а касније су их називали тунелима спаса - истиче Радановић.

Према његовим речима, посебна је срамота Сарајева и градоначелнице Карић што нису позвали ниједног члана породица убијених Срба на Казанима, нити се са било ким консултовали око решења овог обележја.

- Да су хтели, Карићева и остали који су подржали срамотан натпис на споменику, могли су пронаћи синове и кћери убијених па их упитати какво обележје да подигну онима који су убијени само зато што су Срби - истиче Радановић.

Симо Тушевљак, вишегодишњи главни инспектор МУП РС, који је годинама радио на истрагама ратних злочина над Србима, каже за "Новости" да је огорчен спомеником на Казанима.

- Ово је срамота. Џелати подижу споменик жртвама, тако што прикривају ратни злочин који су починили у Сарајеву - каже Тушевљак.

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, подсећа да је цело Сарајево велико стратиште српског народа.

- Срби су систематски убијани, а многе породице су затрте и више не постоје. Споменик на Казнима је прање историје и прикривање злочина тзв. Армије БиХ и Мушана Топаловића Цаца над Србима овог града - каже Ћосић.

СМЕТАЛА ИМЕНА СТРАДАЛИХ

ПРЕДЛОГ Наше странке био је да се на споменику на Казанима упишу речи: "На овом месту су, по наређењу Мушана Топаловића Цаца, команданта 10. брдске бригаде Армије РБиХ, током 1992. и 1993. убијени грађани и грађанке Сарајева. За злочине је осуђено 14 припадника бригаде." У наставку би била исписана имена жртава уз напомену да број жртава није коначан.

ПОЧАСТ РАТНОМ ЗЛОЧИНЦУ

ДА име криминалца и ратног злочинца Мушана Топаловића Цаца и у данашњем Сарајеву има херојски призвук сведочи и читуља коју су, поводом 28 година од његове смрти, објавили ветерани Зелених беретки. Вођу сарајевских паравојних формација убили су 1993. припадници Армије БиХ, а у читуљи је наведен и позив свим члановима Зелених беретки да на "шехиском гробљу Ковачи" одају почаст "њиховом команданту".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)