ИМАЈУ ЈОШ САМО 14 МЕСЕЦИ? Хрватски гувернер се огласио о преласку на евро

Танјуг

27. 10. 2021. у 16:52

ГУВЕРНЕР Хрватске народне банке (ХНБ) Борис Вујчић изјавио је данас да ће се тачан датум преласка с куне на евро знати тек следеће године.

ИМАЈУ ЈОШ САМО 14 МЕСЕЦИ? Хрватски гувернер се огласио о преласку на евро

Фото: Депоситпхотос

- Ако ће то бити 1. јануар 2023. године, имамо још само 14 месеци. Некима се то може чинити много, али за сам процес то је релативно мало времена - рекао Вујчић на једној конференцији посвећеној томе шта увођење евра доноси малим и средњим предузећима, пренела је Хина.

Додао је да ће бити донет закон који ће прецизно одредити како ће се прелазак са куне на евро дешавати, те да ће темељни принцип бити заштита потрошача тако да током саме транзиције они не дођу у лошији положај него што су били пре тога, ни у погледу конверзије депозита нити конверзије кредита. Све то ће важити и за предузећа.

- Искуства свих земаља које су до сада ушле у еврозону показују да је раст плата био виши од раста цена, а животни стандард становништва порастао, и због тога је подршка у земљама које су до сада увеле евро врло висока - навео је он.

У другим земљама у транзицији које су увеле евро, подршка јединстве ној валути је око 80 посто, што по Вујчићу доказује да је страх од пада стандарда безразложан.

Најавио је да ће ХНБ следеће године почети интензивну кампању информисања грађана и привредника о томе које су карактеристике преласка с куне на евро.

Хрватски гувернер је такође рекао да ће се применити механизам двојног исказивања цена, који се показао врло корисним у другим земљама, и да он неће обухватити само цене у продавницама, већ и плате, све врсте накнада, услуга и слично, да би се људи навикли на нове цене.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)