БРАНЕ СВОЈУ ВАЛУТУ: У Хрватској у недељу почело потписивање петиције за одржавање референдума

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

25. 10. 2021. у 09:23

У ХРВАТСКОЈ је у недељу почело потписивање захтева за референдум на коме би грађани морали да се определе "за" или "против" увођења евра, али мале су шансе да ће до тога да дође.

БРАНЕ СВОЈУ ВАЛУТУ: У Хрватској у недељу почело потписивање петиције за одржавање референдума

Грађани се плаше намера Пленковића да их "преведе" на евро / Фото АП

Јер да би се организовао референдум, чак 368.000 грађана треба да потпише захтев који предлажу крајње десне странке у Хрватској. На више од 300 локација почиње прикупљање потписа за иницијативу названу "Заштитимо хрватску куну", док је већина грађана Хрватске или равнодушна, или не одобрава оно што долази из крајње десног политичког спектра.

Хрватска влада сматра да референдума не треба да буде и да је одлука о евру већ донета. Анкете међу грађанима су показале да нема нерасположења према европској валути, али постоји страх од виших цена, које су у Хрватској на самом врху у Европи.

Хрватска би требало да уведе куну 1. јануара 2023. године и како сада стоје ствари највећа препрека је галопирајућа инфлација, а не позиви на референдум. Припреме за увођење европске валуте су у пуном јеку, Брисел је до сада одобрио све што се урадило, али најновији догађаји са кризом енергената и дивљањем цена, могли би да поремете хрватске планове.

Грађани се боје и таласа поскупљења по увођењу евра, иако их из Народне банке Хрватске уверавају да се то неће догодити. Гувернер Народне банке Борис Вујчић узбуркао је духове најавом да би повећање камата на међународном тржишту могло да повиси кредитне рате у Хрватској за десет до 20 одсто, а када се зна да је готово сваки пети грађанин на рубу сиромаштва, последице би биле катастрофалне.

Грађане Хрватске више интересује када ће земља да уђе у шенгенски простор, а одговор би могао да дође крајем новембра, кад у Загреб стиже француски председник Емануел Макрон, чија земља почетком године председава ЕУ. Хрвати се надају да ће баш у првих шест месеци следеће године бити донета одлука о приступању "шенгену", што би била изузетно добра вест за хрватски туризам. Инциденти на граници Хрватске и БиХ, пошто су полицајци тукли имигранте, неће успорити одлуку о Хрватској у "шенгену", иако Европски парламент тражи детаљну истрагу.

До сада је хрватска полиција искористила милионе евра из фондова да се набави најновија опрема за чување граница, па је одлука о "шенгену" искључиво политичко, а не и техничко питање. Макрон ће о томе разговарати са хрватским домаћинима, а премијер Андреј Пленковић се нада да ће баш Француска завршити дуги процес приступа Хрватске шенгенском простору.

"КОРОНА ВРЕМЕ" ПОГОДОВАЛО ХРВАТСКОЈ

КОРОНА је, зачудо, ишла наруку грађанима Хрватске, бар када је реч о парама. Наиме, док је донедавно ризик од сиромаштва имао сваки четврти грађанин, доласком короне, то се односи на сваког петог. Разлог је што људи мање троше и улажу, па им нешто новца ипак преостаје за голи живот.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)