ТАКО ТО РАДИ „ДЕМОКРАТСКА“ ХРВАТСКА: Десет месеци од разорног земљотреса, људи у Банији још у контејнерима, а урушава се још кућа!

Ј. КЕРБЛЕР, од сталног дописника “Новости” - ЗАГРЕБ

18. 10. 2021. у 00:36

ДЕСЕТ месеци после катастрофалног земљотреса на Банији од обнове нема ништа, а људи ће зиму дочекати у хладним контејнерима.

ТАКО ТО РАДИ „ДЕМОКРАТСКА“ ХРВАТСКА: Десет месеци од разорног земљотреса, људи у Банији још у контејнерима, а урушава се још кућа!

Фото Танјуг

Од 7.700 захтева за обнову јако оштећених кућа до сада се кренуло са радовима на нешто више од 150, а држава није финансирала изградњу ниједне нове куће. У међувремену је промењен закон који би требало да омогући једноставнију процедуру, али мало ко верује да ће се нешто покренути набоље.

Задовољни су само политичари који упорно тврде да се нешто ради, док је народ крајње разочаран и несрећан, јер нико није веровао да тако нешто уопште може да се догоди. Заменица градоначелника Глине Бранка Бакшић Митић у више је наврата упозоравала да је стање крајње алармантно, а недавно је изјавила како ју је страх и да губи наду.

Тврди да се по Банији руше куће које су имале зелену налепницу, што значи да нису биле знатно оштећене, а оне које су највише страдале у земљотресу се не руше, нити обнављају. Најчешће се раде ситне поправке на димњацима, а становницима Баније се нуде пресељења у станове широм Хрватске.

Обнова се стално изнова обећава, али до пролећа тешко да ће се нешто покренути. Многе чекају хладни контејнери, често и без санитарних чворова, живот недостојан овог века.

Фото: Принтскрин ХРТ

Најбоље су прошли они којима су помогли људи широм Хрватске, а и многи из Србије. Тако има примера да су изграђене нове куће, новцем и радом приватника, док се држава скрива иза компликоване процедуре коју тешко да ико може да задовољи.

Приватници су изградили 36 нових кућа и породице које су у њима имаће топлу зиму, за разлику од стараца који су остали без ичега.

- Бојим се да ће на крају сви отићи - тврди Бранка Бакшић Митић.

Доказ да се ништа, или крајње мало ради, су и слике из центра Петриње или Глине, са рушевним кућама у којима већ месецима нико не живи. Нема ни активности, па људи преживљавају на све могуће начине. Недавно је био покушај да се ускрати бесплатна храна за оне који имају неку могућност кувања, али је то експресно укинуто па људи и даље добијају један оброк дневно.

Нема ни истраге о криминалу код изградње кућа у прошлости, које је земљотрес потпуно срушио.

Центар Сиска изгледа готово катастрофално

У српском селу Мајске Пољане људи живе са пензијом која не прелази 130 евра, у Малој Горици крај Петриње ни до земљотреса није било водовода, а центар Сиска изгледа готово катастрофално.

Сваке године на Банији ионако „нестане“ десетак села, а Двор има БДП нижи од најнеразвијенијих делова Европе. До сада је држава одвајала за развој тог малог места 70.000 евра годишње, што је било довољно за крпљење рупа на путевима и поправак цеви. Сада је све још горе и теже, па Банијце чека тешка и неизвесна зима.

 

Нема обнове ни у Загребу

Годину и по од загребачког земљотреса такође се ништа не догађа, оштећене зграде и даље прете урушавању, а они који су остали без станова живе у самачким хотелима. Сами грађани су нешто обновили, али већина и даље живи уз пукотине на зидовима.

Фото: АП Пхото/Дарко Бандић

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)